Qui imagina un activista climàtic sovint pot dibuixar-lo mentalment com una persona jove, i no aniria del tot errat, ja que moviments com Friday for Future han mostrat que la crisi climàtica mobilitza les persones més joves, però no únicament. L'associació KlimaSeniorinnen —formada per dones suïsses més grans de 65 anys— n'és un exemple. No només de la implicació de la gent gran en la lluita contra el canvi climàtic, sinó de l'èxit que pot tenir aquesta lluita. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Suïssa per no limitar de manera "apropiada" les emissions d'efecte hivernacle i perjudicar així la salut de les dones grans, gràcies a la demanda de KlimaSeniorinnen. Però, qui són? 

La història d'aquesta entitat i de les dones que la conformen neix d'una premissa comuna: les onades de calor cada cop són més freqüents i intenses, i les dones corren especialment perill. Ara per ara, l'entitat aplega més de dues mil dones d'entre 65 i 80 anys. Elles mateixes reconeixen que la seva generació ha contribuït molt en la destrucció del clima i afirmen que també es mobilitzen per les futures generacions. "Sabem estadísticament que d'aquí a deu anys ens n'anirem. Així que fem el que fem ara, no ho fem per nosaltres mateixes, sinó pel bé dels nostres fills i dels nostres nets", ha explicat a la BBC Elisabeth Stern, membre de la KlimaSeniorinnen, de 76 anys. 

La seva última fita: que el TEDH els doni la raó és un gran llegat per a les generacions futures, ja que és una sentència històrica. Fins ara, el TEDH només s'havia pronunciat sobre casos molt concrets referents a danys ambientals, per exemple, si algun estat havia abocat residus incorrectament. Tanmateix, amb aquesta sentència, el tribunal es posiciona sobre la responsabilitat de les autoritats estatals a l'hora de prendre mesures per "assolir els objectius de reducció de gasos d'efecte hivernacle".

Resposta continguda de Suïssa

Per la seva banda, el govern suís ha rebut la sentència amb prudència. Des de l'Executiu, s'ha afirmat que volen llegir amb detall la sentència, que converteix Suïssa en el primer país condemnat per no fer prou esforços contra el canvi climàtic. 

En roda de premsa a Viena, Viola Amherd, presidenta de Suïssa, ha explicat que la notícia del dictamen li va arribar mentre estava reunida amb el seu homòleg austríac, Alexander van der Bellen. "Encara no he pogut llegir l'argumentació" dels jutges d'Estrasburg, ha assegurat la mandatària, en resposta a una pregunta sobre la sentència a favor de la demanda d'un grup de dones suïsses d'edat avançada. “El dictamen hi és. Com a jurista que soc de formació, m'interessen els arguments, els vull llegir i després faré un comentari”, ha afirmat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.