L'any 2022, la Unió Europea va aconseguir el títol de regió amb una esperança de vida més llarga. Concretament, de mitjana les persones viuen vuitanta anys, és una dada que, a escala regional, se situa com la més alta del món. Tanmateix, és una mitjana, és a dir, hi ha països que es troben sensiblement per sota d'aquests vuitanta anys. De fet, la comparació entre el país amb una esperança de vida més alta i el que menys, mostra una diferència de gairebé deu anys. Així doncs, on es viu més temps (i on menys) a la UE?
Amb el títol d'estat amb una esperança de vida més alta trobem un sospitós habitual: Espanya. Segons dades de l'Eurostat, a l'estat espanyol de mitjana un ciutadà viu 83,2 anys, sent la dada major en el cas de les dones que en els dels homes. Ben a prop el segueixen els ciutadans de Suècia, que viuen de mitjana 83,1 anys. El podi el completa Luxemburg amb els seus 83 anys. La mitjana de la Unió Europea és de 80,6 anys i per sobre d'aquesta hi ha 17 països, incloent-hi els tres amb més esperança de vida que ja hem comentat. Entre aquest grup de països que superen la mitjana es troben Estat com Itàlia, Irlanda, Malta, França o Portugal.
Per altra banda, el país amb menys esperança de vida és Bulgària, amb el 74,2 per sobre hi ha Letònia (74,5), Romania (75,1), Lituània (75,8), Hongria (76) o Eslovàquia (77). Segons subratlla en un article El Orden Mundial, molts d'aquests estats són dels més recents que s'han incorporat a la Unió Europea, l'any 2004. El mateix article apunta a aspectes com la prevalença de malalties cròniques i una despesa menor en salut com alguns dels factors socioeconòmiques que rebaixen l'esperança de vida.
No es compleix la divisió nord-sud
El mencionat mitjà destaca que mentre en aquests països amb una menor esperança de vida a la UE les condicions socioeconòmiques juguen un factor important a què es trobin a la cua de la llista, aquestes dinàmiques no es reprodueixen en els països per sobre de la mitjana. Tradicionalment, les estadístiques mostren la divisió entre el nord i el sud de la Unió Europea quan s'analitzen factors econòmics. Tanmateix, països que en l'anterior cas acostumen a estar per sota de la mitjana com Espanya i Itàlia, en el cas de l'esperança de vida es troben per sobre.
Diferències entre homes i dones
L'esperança de vida a la Unió Europea mostra una diferència entre homes i dones, a favor d'aquestes darreres. De mitjana les dones viuen 83,3 anys i els homes 77, 9. En les 242 regions analitzades aquesta dinàmica s'ha repetit. Entre les bretxes regionals de gènere més grans per a l'esperança de vida en néixer es van registrar als països bàltics i diversos regions polonesa i romanesa. La bretxa més gran es va registrar a Letònia (on l'esperança de vida de les dones era de 10 anys superior a la dels homes).