Una ràdio suïssa, Couleur3, ha emès aquest divendres tot el dia amb intel·ligència artificial, amb l'única excepció dels butlletins informatius, però no ha acabat de convèncer. La denominada IA ha produït els textos, la música i també les veus, que són les dels presentadors habituals clonades. "Des de les 6 a.m. fins a les 7 p.m., les veus habituals de Couleur3 han estat efectivament presents en l'emissió. Però no són humanes, sinó clonades. I cap paraula de les que han pronunciat ha estat escrita per un humà: tots els textos han estat generats per IA. El mateix ha passat amb la música, que ha estat composta íntegrament o, en altres casos en part, amb l'ajuda de l'IA", ha explicat la televisió suïssa, RTS.

Manca d'espontaneïtat

 

Segons els directius de l'emissora, la IA ha pogut crear tranquil·lament totes les hores de programació amb solvència. Però en alguns moments s'ha notat que els presentadors virtuals no tenien l'espontaneïtat dels humans. "Un robot pot imitar la manera de fer d'un presentador, però no pot encarnar la seva personalitat, la seva originalitat, el seu humor", ha reconegut el responsable d'emissions de Couleur 3, Antoine Multone. "El valor de l'ésser humà en la nostra feina continua sent insubstituïble", ha conclòs.

La cadena va provar una dotzena d'intel·ligències artificials diferents per fer l'emissió. Finalment, es va quedar amb les cinc que ha considerat més bones, entre elles la famosa ChatGPT. "Aquests desenvolupaments tecnològics plantegen moltes preguntes, i per això vam decidir intentar l'experiment", ha explicat Antoine Multone. “Una mica de reflexió i una mica de provocació: això és el que hem buscat amb aquesta operació”, ha afegit. Però el dubte és si faria aquestes mateixes valoracions d'aquí a 2 o 3 anys, quan la IA estigui més desenvolupada.

Ja existeixen programes de ràdio i televisió que utilitzen la IA, però de temàtica sectorial. Entre elles hi ha RadioGPT, de Cleveland (Ohio, Estats Units). I també el canal M Le Média de Crissier (Vaud, Suïssa), que en forma de prova fa la previsió meteorològica amb IA.

Segons els experts, la irrupció de la IA pot ajudar a la llengua catalana. Els experts són més que optimistes, ja que veuen la IA com una aliada per poder fer servir la llengua en àmbits tan diversos com l'etiquetatge de productes, la subtitulació de sèries i pel·lícules, la recepció de correus, els menús de restaurants, o -fins i tot- l'ús oral en trucades comercials. Dit d'una altra manera, les eines que proporciona la intel·ligència artificial faran caure les excuses que sovint es posen per no incloure'l i que bàsicament són tres: desconeixença del català, dificultat tècnica o costos econòmics de traducció. És a dir, l'ús del català deixarà de tenir barreres tècniques i dependrà tant de la voluntat de l'empresa de garantir-ho com del català de demanar-ho.