Nomenament amb polèmica. El tenista mallorquí Rafael Nadal serà investit com a doctor honoris causa per la Universitat de Salamanca (USAL). Una decisió que no ha estat lliure de polèmica, ja que s'ha aprovat amb el vot en contra d'un terç dels doctors. En concret, el claustre de doctors de la universitat ho ha aprovat amb 177 paperetes a favor, 91 en contra —el 33,95%— i 0 abstencions. Serà el primer cop que la USAL atorgui aquesta distinció a un esportista i ha generat moltes crítiques, tant és així, que mai una votació per a atorgar el títol de doctor honoris causa ha causat tants rebutjos dins de la comunitat acadèmica. Els qui s'oposen a atorgar el títol honoris causa a Nadal argumenten que l'admiren com a esportista, però no hi ha cap justificació acadèmica per donar-li aquest reconeixement i que a més, tampoc té cap vinculació especial amb la Universitat de Salamanca, segons indiquen a EFE diverses fonts claustrals participants en la reunió. 

Nomenament amb polèmica

Diversos doctors contraris a aquesta distinció han assegurat a les seves xarxes socials que la proposta de Rafa Nadal com a honoris causa ha estat "amb tota probabilitat" la proposta amb més rebuig a "la història" de la Universitat de Salamanca. Segons ha apuntat el professor de Filosofia en la Universitat de Salamanca, José Sarrión Andaluz.

Altres doctors consideren que hauria estat més adient concedir-li la Medalla de la Universitat, ja que l'honoris es lliura per contribucions científiques o culturals i a perfils més relacionats amb l'acadèmia. En concret, el professor del departament d'Informàtica i Automàtica, Rodrigo Santamaría, també ha posat en dubte que alguna proposta d'honoris causa hagi provocat tant rebuig. Entre les crítiques destaquen que s'hagi tractat d'enllaçar el nomenament de Nadal amb l'Escola de Salamanca i el seu grup de professors i teòlegs que “fa 500 anys que van establir les bases de molts valors i dels drets humans”.

“Tractar de relacionar a Nadal, ambaixador de l'esport de l'Aràbia Saudita, amb els drets humans, és feridor. L'Aràbia Saudita, que va esquarterar viu a un periodista a la seva ambaixada a Turquia, on l'homosexualitat és delicte, les dones no tenen drets i hi ha pena de mort”, ha assenyalat el doctor.

Malgrat el vot en contra d'un terç dels doctors ha quedat ratificada la proposta que el consell de govern de la Universitat va fer el passat desembre. El rector, Juan Manuel Corchado, ha justificat l'elecció de Nadal amb motiu de la seva excel·lent trajectòria esportiva i per ser un exemple per als estudiants pels valors portats durant la seva carrera. La candidatura de Nadal l'ha defensat al claustre de doctors el degà de la Facultat d'Educació, Ricardo Canal, que ha apuntat que "la seva trajectòria personal i els seus assoliments professionals han inspirat a milions de persones a tot el món, demostrant que amb esforç, dedicació i talent es poden aconseguir metes extraordinàries". A més ha descrit Nadal com "un dels millors esportistes de tots els temps".

Unanimitat per a Emmanuelle Charpentier

L'honoris causa per a la microbiòloga, genetista i bioquímica francesa Emmanuelle Charpentier, s'ha aprovat per majoria absoluta. La proposta ha estat defensada pel professor Alberto Martín Pendás, qui ha destacat la transformació de la científica al món de la ciència bàsica i aplicada a través de les seves contribucions pioneres en el desenvolupament i perfeccionament de la tècnica d'edició genètica CRISPR-Cas9, una eina revolucionària que ha obert innombrables possibilitats en l'àmbit de la biomedicina, i, de manera particular, en la recerca oncològica. En concret, CRISPR-Cas9 permet editar gens de manera precisa i eficient, un fet que representa un avanç sense precedents en la capacitat investigadora a l'ampli camp de les ciències Biològiques.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic