Més del 15% de la població reconeix patir ansietat a casa nostra; un 5%, TOC i fins a un 20%, hipocondria. La por forma part de les nostres vides, però a vegades es converteix en un fantasma que és molt difícil de superar. Es tracta de l’altra epidèmia, la de les malalties emocionals i la salut mental.
És possible viure sense por? El psicòleg i escriptor Rafael Santandreu té la resposta i és un "sí" rotund. Així ho explica a ElNacional.cat, on presenta el seu nou llibre, Sense Por, el mètode definitiu per acabar amb tots els temors. Santandreu ens convida a reconfigurar el nostre cervell gràcies a un mètode de quatre passos, sense necessitat de prendre fàrmacs per convertir-nos en la millor versió d'un mateix: una persona lliure, poderosa i feliç.
"Els ansiolítics no serveixen de res i en som addictes. És un error perquè a l'inici et tranquil·litzen, però la teva ment continua sabent que hi ha alguna cosa a témer. Les pors són trampes mentals. Hem d'entendre que les emocions negatives són una creació de la nostra ment", explica Santandreu com a punt de partida per iniciar el canvi.
Quatre passos per superar les pors
- Afrontar. Hem d'anar a buscar la font del temor. Encara que la nostra reacció instintiva ens faci fugir, el primer pas per superar-lo és afrontar-lo de cara. Segons Santandreu, l'evasió o els remeis mèdics només "taparan" la nostra por, però no aconseguiran mai eliminar-la. Per això, el primer pas és mirar-la cara a cara i exposar-nos-hi. "És difícil, però has de tenir fe i fer-ho per ser lliure. No tens cap altre remei", afirma.
- Acceptar. És a dir, acceptar i ser conscient del que estàs sentint. Obrir-se a la percepció, no fugir i fins i tot fer-se amic de la por. Intimar-hi i viure-la obertament.
- Flotar. Aconseguir relaxar-te i surar. Pots fer servir la meditació, la música relaxant, passejar o trucar a algú per parlar d'alguna cosa. Farà que poc a poc et sentis còmode.
- Deixar passar el temps. No has de tenir pressa per superar les pors, perquè si tens pressa, ja no estàs acceptant-la i això vol dir tenir por de la por. No hi ha un temps exacte per determinar quan deixaràs de tenir-ne. Cada persona és un món i necessita els seus temps. El més important és perseverar i respectar els teus processos.
Sobre el seu nou llibre
Rafael Santandreu és un dels psicòlegs més prestigiosos del país. Els seus llibres anteriors — L'art de no amargar-se la vida, Les ulleres de la felicitat, Ser feliç a Alaska i No hi ha res tan terrible — s'han convertit en referents internacionals de la psicologia i ara ha publicat el darrer Sense Por.
"Cal treballar molt els quatre passos. Hi ha gent que triga mesos i d'altres uns anys, però és qüestió de perseverança i coratge. Així renovarem el nostre cervell. Ens hem de fer autoteràpia i cuidar la nostra salut mental", demana al lector.