La mort fa molta por. En la nostra societat és un concepte fosc i ple de tabús fruit de la moral cristiana que encara arrosseguem. Ens costa parlar-ne i ens esforcem per ocultar-la, però el cert és que ningú en podrà escapar.

Com perdre la por a la mort?

El psicòleg i escriptor Rafael Santandreu explica a ElNacional.cat que acceptar la mort és acceptar la vida i ens dona alguns consells per aprendre a abraçar el final d'aquest camí.

Sense por

Tan sols la menció de la paraula mort posa nervioses a la majoria de les persones. Això és degut, en gran part, al fet que la societat actual es troba centrada en uns models d'èxit i de bellesa associats a estereotips de joventut. “Hem après a tenir rebuig a la mort i a fer-nos grans. La societat de mercat ens ha posat al cap que no morir seria una cosa bona, quan no morir-se seria horrorós”, explica Santandreu com a punt de partida.

A Occident estem convençuts que la felicitat significa afegir i no perdre res, amb la qual cosa veiem la mort com la pitjor de les pèrdues, com un final. Tanmateix, al seu entendre, tan sols és una continuïtat de la nostra existència.

Pel psicòleg, per superar aquesta por tan innata cal abraçar la incertesa i assumir que morir forma part de la naturalesa. “Tot allò natural és benèfic: un naixement, fer l'amor, la muntanya… Som fills de la natura. Allò que és xungo és allò antinatural”. 

Què hi ha després de la mort?

Segons Santandreu, hi ha motius per creure en el més enllà i, a més, assegura que és millor que la vida: “Pensar això és benèfic. Ens fa estar més tranquils”.

La mort, una de les pors més terribles que hi ha. Rafael Santandreu ens explica com superar la por a morir en el seu últim llibre, Sense Por / Pixabay

"Algunes persones moren a quiròfan i veuen què passa a la sala d'espera de l'hospital"

En aquest sentit, posa com a exemple les experiències properes a la mort, és a dir, pacients que han patit una mort corporal o cerebral durant segons o minuts. “Tots ells coincideixen en el fet que hi ha un túnel, en què veuen els éssers estimats i el que passa des de fora. La sensació és de gran pau. Per tant, hi ha més proves a favor que existeix el més enllà que en contra”, assegura.

"La mort és bona i bonica"

"Algunes persones no només veuen el famós túnel sinó que, quan moren al quiròfan, veuen tot el què passa en aquell moment a l'habitació del costat o a la sala d'espera de l'hospital. Per tant, qui vulgui ser objectiu de veritat, dirà que hi ha més proves a favor de que existeix el més enllà que no pas del contrari", sentencia Santandreu.

El conegut psicòleg diu que "hi ha entre un 70 i un 80% de possibilitats que hi hagi un més enllà millor que aquest" i assegura que "la mort és bona i bonica".

Sobre el seu nou llibre

Rafael Santandreu és un dels psicòlegs més prestigiosos del país. Els seus llibres anteriors — L'art de no amargar-se la vida, Les ulleres de la felicitat, Ser feliç a Alaska i No hi ha res tan terrible — s'han convertit en referents internacionals de la psicologia i ara ha publicat el darrer Sense Por, un altre èxit de vendes. 

El nou llibre del psicòleg Rafael Santandreu, Sense Por / Rosa dels Vents

La por forma part de les nostres vides, però a vegades es converteix en un fantasma que és molt difícil de superar. Es tracta de l'altra epidèmia, la de les malalties emocionals i la salut mental. En el nou llibre, Santandreu presenta el mètode definitiu per acabar amb tots els temors. Ens convida a reconfigurar el nostre cervell gràcies a un mètode de quatre passos per perdre la por, sense necessitat de prendre fàrmacs per convertir-nos en la millor versió d'un mateix: una persona lliure, poderosa i feliç.

Imatge principal: El psicòleg i escriptor Rafael Santandreu / El Nacional