Uns veïns han denunciat l'aparició de rates a Barcelona, concretament al barri de Gràcia. Un dels veïns, de nom Miquel Pagès, ha posat a la xarxa una filmació nocturna on es veu una de les rates, entre els carrers Terrassa i Milà i Fontanals, i es queixa que també n'apareixen al matí.
"Carrer Terrassa a Gràcia. Rates ara a mitjanit campant lliurement. Ahir també al migdia a plena llum", ha indicat. "En tens a casa teva Eloi Badia [regidor de districte] i Ada Colau? No ens estranya gens tenint el descampat que tenim a la cruïlla amb Milà i Fontanals des de fa anys. Penseu fer alguna cosa ja?", ha preguntat.
Carrer Terrassa a Gràcia. Rates ara a mitja nit campant lliurement. Ahir també al migdia a plena llum. En tens a casa teva @eloibadia @AdaColau . No ens estranya gens tenint el descampat que tenim a la cruilla amb Milà i Fontanals des de fa anys . Penseu fer alguna cosa ja? pic.twitter.com/tIB3gXH8aC
— Miquel Pagès (@quelpages) August 17, 2021
Segons dades municipals, al voltant de 200.000 rates viuen al clavegueram de la ciutat de Barcelona, segons un estudi de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) del 2019, el primer d'aquestes característiques que es va fer en una ciutat de l'Estat espanyol, que advertia que aquests animals poden transmetre malalties infeccioses a humans.
La metodologia que els tècnics de l'ASPB i de l'empresa Lokímica van utilitzar per al recompte consistia a dividir els més de 900 quilòmetres de xarxa de clavegueram visitable de la ciutat en trams de 90 metres i col·locar a cadascuna d'aquestes seccions 30 trampes de captura, que van revisar durant quatre nits consecutives.
L'estudi, que es va dur a terme entre desembre del 2016 i novembre del 2017 i els resultats del qual es van presentar a la sessió científica mensual de juny del 2019 a l'ASPB, va evidenciar una mitjana d'11,24 rates capturades en cada tram, cosa que resulta en una estimació de 106.739 rates, com a mínim, a la xarxa visitable del clavegueram, que puja a més de 200.000 si considerem la xarxa no visitable.
No obstant això, la tècnica de control de plagues de l'ASPB, Sandra Franco, va alertar que "la xarxa no visitable té unes característiques diferents de la visitable i això dificulta l'extrapolació".
Franco va afegir que "com més densitat de població i més estret sigui el carrer, més rosegadors tindran tendència a concentrar-s'hi i aquests també busquen espais amb àrees verdes, ja que són el seu hàbitat natural, perquè la claveguera només és un refugi".
Segons el responsable del servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes de l'ASPB, Víctor Peracho, el 2014 hi va haver un increment "considerable" de rosegadors a la capital catalana ―un 24% respecte a l'any anterior― que atribueix a una "explosió demogràfica cíclica de l'espècie".
L'ASPB també va comprovar que les rates que habiten a les clavegueres de Barcelona no són resistents a rodenticides (uns pesticides que s'utilitzen per matar rosegadors), cosa que no passa en algunes poblacions d'Europa, els EUA i el Canadà, on aquests animals estan modificant el seu genotip per un possible abús d'aquest raticida.