Molts dels delictes que es poden resoldre per part de la policia és gràcies a la relació que es fa de les empremtes dactilars trobades a l’escena del crim amb el presumpte delinqüent. Poder-lo situar al lloc dels fets pot ser clau de cara a provar la seva participació davant el jutge. Però no sempre és fàcil recuperar les empremtes dactilars. Els Mossos d’Esquadra, des de la Unitat Central d’Inspeccions Oculars (UCIO), de la Divisió de la Policia Científica (DPC) -el CSI dels Mossos-, fa temps que treballen en dos reactius que ara, un cop provats i presentats en revistes científiques forenses, han revolucionat, a escala internacional, el procés d’obtenció d’empremtes.

Així ho ha explicat, en primícia, un dels agents de la UCIO que ha participat, juntament amb altres agents i el cap de la Unitat, en el descobriment d’aquests dos nous reactius, Roger Heredia. Des del laboratori central dels Mossos d’Esquadra, situat al Complex Central Egara, a Sabadell, fa anys que treballen per millorar tots els processos tecnico-policials, i fa temps que van posar sobre la taula la necessitat de disposar d’un producte que facilités la revelació d’empremtes dactilars sobre dues superfícies que fins llavors era impossible, sobre una zona enganxosa, per exemple, el revers d’una cinta adhesiva, i també sobre una superfície rugosa no porosa.

Els Mossos d’Esquadra han presentat a escala internacional, en dues publicacions científiques, acompanyats de dos estudis amb desenes de proves, i amb la col·laboració d’una estudiant de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, dos components revolucionaris, el conegut com a WETUCIO -el nom de la unitat central on treballen els agents que l’han descobert ha servit per batejar-la- i el conegut com a Posme -pols en suspensió.

Dos nous reactius dels Mossos per revelar empremtes difícils

Heredia ha explicat, i ha demostrat en aquest vídeo a ElNacional.cat, com funcionen els dos reactius i la diferència d’acció amb reactius mecànics, els que es fan servir fins ara. Les imatges demostren com, en el cas de la garrafa, amb un procés de revelació habitual, el que sí que ens serviria sobre una superfície llisa porosa, no ens serveix. En canvi, després de l’aplicació del Posme, que genera una capa viscosa de color negre, sí que ens permet revelar, de manera molt clara, empremtes dactilars. El mateix passa amb l’aplicació del WETUCIO sobre una part enganxosa del revers d’una cinta adhesiva.

POSME
Aplicació d'un dels dos reactius descoberts pels Mossos d'Esquadra / Marc Ortín

A més de compartir-ho internacionalment amb la publicació en una revista científica, fet que atorga la seva creació als Mossos d’Esquadra, aquests dos components ja estan preparats per ser aplicats en investigacions en curs a Catalunya. Des de la unitat central s’ha format a tots els agents de les unitats de policia científiques del territori per tal de poder-ho aplicar. També s’està treballant amb policies d’altres països per tal d’importar el mètode.

Es podran resoldre casos antics

Més enllà de servir per a noves investigacions, els Mossos d’Esquadra ja han iniciat un procés de revisió dels casos que tenen sense resoldre per si, amb aquesta nova tecnologia, uns reactius que no existien fa pocs mesos, poden ajudar als investigadors a trobar empremtes en els objectes intervinguts que amb els reactius antics no havia estat possible. 

cap 2
Aplicació de component WETUCIO, descobert pels Mossos d'Esquadra / Marc Ortín

Heredia no vol donar detalls de casos en marxa, però assegura que hi ha investigacions que han pogut avançar de nou, després de temps aturats, gràcies a l’aplicació d’aquest nou reactiu, que ha permès revelar traces d’empremtes dactilars que abans no s’havien pogut veure. És qüestió de temps que es pugui resoldre un crim antic gràcies al WETUCIO o al Posme, gràcies a les investigacions fetes des dels laboratoris centrals dels Mossos d’Esquadra.