El govern espanyol en resposta a la pregunta parlamentària del diputat per Euskal Herria Bildu  (EH Bildu) al Congrés dels Diputats, Jon Iñarritu, ha facilitat un document on es pot llegir i comptabilitzar, per comunitats autònomes i capitals, el nombre d'amenaces que s'han rebut acompanyades de munició.

Andalusia líder

La comunitat autònoma que més amenaces ha rebut amb munició és Andalusia, que recull un total de cinquanta-set. La ciutat d'Almeria, segons el document, és la capital de província andalusa amb més amenaces notificades, n'ha rebut quinze. La ciutat que la segueix de més a prop és Màlaga, l'informe quantifica un conjunt d'onze. I finalment Sevilla i Córdoba amb un total de vuit.

La taula de l'informe apunta que la comunitat madrilenya és la segona que n'ha rebut més, vint-i-dos. Madrid és, per tant, la província que ha recollit més amenaces amb munició. La comunitat valenciana, dividida en tres províncies; Alacant, Castelló i València, aglutina un nombre de divuit, sent València la província amb més amenaces rebudes.

Catalunya i el País Basc, en blanc

Segons l'informe de l'executiu espanyol, ni Catalunya ni el País Basc haurien rebut cap amenaça acompanyada de bales o munició. Des del 2010 no comptabilitza, ni fa constància, de cap sobre o carta amb bales. Catalunya i el País Basc acompanyen a Melilla i Aragó com les quatre comunitats autònomes que no han sigut mai amenaçades amb munició.

La pregunta formulada per Iñarritu al govern espanyol s'emmarca en el context de l'increment de les amenaces rebudes durant la passada campanya electoral per la presidència de la comunitat de Madrid, on l'exlíder de Podemos Pablo Iglesias, el ministre de l'interior, Fernando Grande-Marlaska, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz-Ayuso i l'expresident socialista espanyol Jose Luís Rodriguez Zapatero, entre d'altres, van rebre cartes o sobres amb amenaces i bales de pistola a l'interior.

Sorprenentment, com recull l'informe del govern espanyol, la província madrilenya és la que presenta més amenaces amb munició, escenificant una crispació que perdura des de 2010 fins a l'actualitat, on s'han rebut constantment anualment, des de fa onze anys, amenaces amb bales.

Imatge principal: Carta amb bales rebudes per l'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias.