La nova consellera d'Interior i Seguretat Pública del Govern de Catalunya, Núria Parlon, ha participat aquest dijous, l'endemà de la Diada nacional, en la seva primera junta local de seguretat d'un municipi que no és el seu. No s'ha mogut massa, ja que ha anat fins a Montcada i Reixac, a tocar de Santa Coloma, i ha presidit la reunió juntament amb l'alcalde del municipi, Bartolomé Egea, i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto. Aquesta reunió s'ha celebrat tres dies després del fatal accident que va costar la vida a l'Olga, una noia de 17 anys que dilluns a la tarda va ser atropellada per un tren de la línia R11 en el seu pas per aquest municipi del Vallès. La noia va travessar amb la barrera baixada i va passar després d'un tren, sense veure que en venia un altre, que va ser el que la va colpejar i matar. La mort d'aquesta noia és la número 182 per atropellaments a Montcada i Reixac, municipi que fa més de 40 anys que reclama el soterrament de les vies.

Tot i que les obres han arrencat, duraran anys, i la reunió ha servit per buscar solucions de seguretat. Entre les opcions que s'han posat sobre la taula, destaca la possibilitat de posar agents cívics als passos i fer campanyes educatives adreçades a infants i gent gran per conscienciar dels riscos de travessar les vies amb el semàfor en vermell, ha assegurat la consellera després de la trobada.

Ocupacions, una problemàtica arreu del país

A la reunió, que s'ha celebrat a l'ajuntament de Montcada i Reixac, també s'han posat sobre la taula altres problemàtiques que cada dia es troben les forces de seguretat, siguin les policies locals o els Mossos, com ara les ocupacions que es converteixen en punts conflictius i que degeneren en problemes d'inseguretat i incivisme, un problema que afecta molts barris de Catalunya. La consellera Parlon ha dit que els Mossos d'Esquadra col·laboraran amb les policies locals i també actuaran de manera diligent en els desallotjaments exprés, quan les ocupacions són flagrants, és a dir, que poden ser detectades quan acaben de passar i abans que els ocupes puguin constituir domicili a l'habitatge usurpat. Amb la llei a la mà, si es detecta abans que els ocupes puguin acreditar que l'han convertit en casa seva —les primeres hores són claus—, les forces policials poden actuar i denunciar els ocupes per un delicte lleu d'usurpació d'immoble i, el més important, retornar l'habitatge als seus propietaris legítims.

Fins ara, s'assegura des d'Interior, els Mossos d'Esquadra eren més reticents a actuar així per falta de suport polític, i en molts municipis, com Santa Coloma, d'on era alcaldessa la consellera, o Badalona, on governa Xavier Garcia Albiol (PP), els dos cossos de policia local actuaven amb més contundència contra aquest tipus de delictes. A Badalona es va redactar un protocol per donar seguretat jurídica als agents de la Guàrdia Urbana i a Santa Coloma el consistori va dotar la USIR, una unitat de suport policial, d'eines pioneres per poder actuar obrint portes i realitzar desocupacions exprés.

La recepta Santa Coloma contra les ocupacions

La consellera ha explicat que ara es vol aplicar la recepta que ella ha dut a terme a Santa Coloma de Gramenet a tot Catalunya, i sobretot, en aquestes zones més tensades pel que fa a habitatge, per evitar que aquestes ocupacions, que molts cops es converteixen en focus d'inseguretat, s'enquistin i facin la vida impossible als veïns. Companys de Parlon, del seu mateix partit, el PSC, en campanyes electorals municipals havien fins i tot parlat de la possibilitat de crear unitats especials de la policia per atacar aquesta problemàtica, una mesura que, ara per ara, no està sobre la taula.

La contundència dels Mossos contra aquestes ocupacions —que no tenen res a veure amb ocupacions socials— va ser també el nucli de la primera reunió que la consellera Parlon va mantenir amb els comandaments dels Mossos d'Esquadra, caps de les regions i de les comissaries generals, la setmana passada a Egara, a la seu central dels Mossos d'Esquadra. A més de les ocupacions, també es va posar sobre la taula la necessitat de lluitar contra la proliferació de l'ús d'armes blanques a Catalunya. S'espera que, en el cas de les ocupacions, durant els pròxims dies, el comissari en cap, Miquel Esquius, doni instruccions sobre com actuar, en la línia plantejada per la consellera de Santa Coloma.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!