El Departament de Recerca i Universitats ha enviat aquest dilluns una proposta de decret llei a Madrid per tal que la contractació per obra i servei no desaparegui de la reforma laboral. Segons ha explicat la consellera Gemma Geis, es tracta d’una mesura que arregla un dels “nyaps” de la reforma laboral que ha aprovat el govern espanyol. Aquest decret hauria estat “consensuat” amb la comunitat universitària catalana. El cas és que el govern espanyol ja prepara una llei que afecta el món científic, i que preveu que el contracte per obra i servei es mantingui dins del món de la recerca, però el més calent és a l’aigüera. “No podem esperar més”, ha manifestat Geis en una roda de premsa des de la seu del seu Departament.
Ja fa uns dies que la cap del Departament denunciava que aquesta reforma castiga el món universitari, sobretot pel que fa a la recerca, ja que és un món que funciona a través de la contractació per obra i servei. Es tracta d’una preocupació compartida amb els governs de les Balears i del País Basc. Preguntada per si aquesta proposta de decret llei ha estat consensuada amb aquests dos executius, Geis ha dit que sí que n’estan informats, però que la proposta s’ha fet des de la Generalitat. “Catalunya lidera la recerca a l’Estat i, per tant, ha de liderar aquesta proposta”, ha afegit, a més d’assegurar que treballarà conjuntament amb aquells actors que es vulguin sumar a aquesta petició.
Tot i que Geis no ha informat quants diners calcula el Departament que es perdran a Catalunya amb l’eliminació dels contractes per obra i servei, la consellera ha dit que només a la Universitat de Barcelona aquest escenari afecta 3.500 contractes. “Els diners no són el més important”, ha dit, i ha afirmat que el que més li preocupa al Departament de Recerca i Universitats són les conseqüències que això pot tenir dins del món del coneixement català. Amb la reforma laboral que ja ha aprovat el govern espanyol, a partir del 31 de març ja no es poden fer més contractes per obra i servei; i els que actualment estan en vigor duraran fins quan estiguin estipulats.
Segons la consellera, el govern espanyol “ha aprovat una reforma laboral sense tenir en compte la preocupació” que això pot generar dins la comunitat científica; i no només la catalana, sinó que les universitats de comunitats autònomes com Madrid també es veuran afectades. “Hem compartit reflexions amb altres governs i es constata que el grau d’improvisació” per part de Madrid “és preocupant”, ha afirmat Geis. És per tot això que la cap del Departament ha insistit que l’executiu català és “independentista perquè volem tenir totes les competències en matèria laboral”. Segons Geis, aquest escenari no es produiria si Catalunya fos un estat propi.