Reclam urgent. Els responsables de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) -creada per atendre a víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost de 2017, i que ha ampliat a altres atemptats- han comparegut aquest dimecres per reclamar al Govern que no demori més la creació de l’Oficina especialitzada d’Atenció a Víctimes del Terrorisme, davant “el menyspreu i la manca d’iniciativa del Ministeri de l’Interior a buscar i atendre les víctimes”, segons Robert Manrique, víctima de l’Hipercor i assessor de la UAVAT. La Generalitat va crear una oficina d’aquest tipus l’any 2010, però la va dissoldre en uns mesos. Des de la UAVAT se sosté que cinc anys després dels atemptats del 17-A (que es compleixen aquest agost), "encara falten protocols d'atenció a les víctimes", tant en l'àmbit personal com per alleugerir tota la "burocràcia administrativa" que se'ls fa viure.
A més, la UAVAT ha assegurat que de les 350 víctimes dels atemptats del 17-A que reconeix la sentència de l’Audiència Nacional de l’any passat “sospita” que la majoria, que representa la fiscalia, unes 238, “no saben que han estat reconegudes com a tal”. Quan a sentència sigui ferma, totes les persones no reconegudes inicialment per part del Ministeri de l’Interior hauran de tornar a fer la reclamació, i des de la UAVAT es considera que cal treballar-hi ja, davant els ajustats terminis del procés administratiu.
Reclam de rigorositat als professionals
A més de l’oficina d'atenció, la presidenta de la UAVAT i psicòloga clínica, Sara Bosch, demana al Govern que tramiti i aprovi una llei catalana d’atenció a les víctimes de terrorisme, com ja tenen la majoria de comunitats. Un dels canvis que demana la UAVAT és que s’ampliï el termini de les víctimes a demanar una indemnització, ja que actualment a l’Estat espanyol és d’un any i el consideren molt ajustat. “No es tracta de pagar millor a les víctimes, sinó de trobar-les a totes i atendre-les bé. A més, demanem rigorositat als professionals que han de valorar a les víctimes. Una ferida d’atemptat és una fractura social sense un perquè. Som tècnics i el que volem és que el procés que ha de passar la víctima sigui clar i humà”, ha afirmat Bosch.
Unes 72 víctimes de la UAVAT reconegudes
La UAVAT ha rebut subvencions de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i ara de la Generalitat per als seus projectes d’atendre víctimes i assessorar-les i fer informes pericials per al judici, que van assistir amb l’Associació 11-M. D’aquesta feina, 72 víctimes (familiars de víctimes mortals, ferits físics i ferits psicològics) han estat reconegudes per l’Audiència Nacional, i a les quals el Ministeri de l’Interior les havia descartat. Bosch ha assegurat que "el ministeri ha tingut un criteri “molt estricte amb les víctimes del 17-A, més que les de l’11-M”, ja que s’havia de demostrar que la víctima estava en el trajecte de la furgoneta, que va matar catorze persones, i per tenir una afectació psicològica no cal aquest extrem, ha declarat.
“Quan la sentència sigui ferma, aquestes persones hauran de tornar a reclamar al ministeri que han estat reconegudes com a víctimes i quina indemnització els pertoca, i és un procés dolorosíssim”, ha afirmat Elisa Micciola, psicòloga i vicepresidenta de la UAVAT. L’advocada Montserrat Fortuny, que va assistir víctimes d’Hipercor, també ha insistit en la “voluntarietat i dedicació” dels professionals de la UAVAT i que l’administració ha de fer l’esforç de trobar a totes les víctimes del 17-A. Ha recordat que el ponent de la sentència de l’Audiència Nacional del 17-A, Alfonso Guevara, va dir-ho clar: “Les víctimes han estat les grans oblidades”, i que cal que no es repeteixi i tractar les víctimes "amb dignitat".
Amb motiu del cinquè aniversari de l'17-A, l'Ajuntament de Barcelona i les víctimes, a través de la UAVAT, ultimen un acte en el qual podria haver-hi algun parlament, que fins ara s'ha evitat i s'ha limitat a l'ofrena floral, respectuosa i emotiva.