Davant l'últim cas de catalanofòbia en un centre de salut Mallorca, l'Obra Cultural Balear (OCB) ha reclamat la posada en marxa d'un pla de xoc a la sanitat pública per "garantir els drets dels usuaris a expressar-se lliurement, sense patir coaccions ni xantatges, en llengua catalana". De fet, l'entitat ha mostrat la seva preocupació per "l'allau de denúncies públiques, moltes de les quals referides al sector de la sanitat pública".

En un comunicat publicat aquest dimecres, l'entitat demana que el pla de xoc inclogui "de manera immediata" l'aplicació del "principi d'oferta activa i que hi hagi un convit explícit a usar la llengua catalana si ho desitja l'usuari". També proposa que el programa faci "que s'activin els mecanismes necessaris perquè no hi hagi ni una sola persona d'atenció al públic que no sigui competent" en català. "Es tracta no només de complir la llei, sinó de l'expressió més evident del principi bàsic de bona assistència mèdica", afegeix el document.

Competències en català

Així, l'OCB vol un pla de xoc on "s'avaluï de manera urgent què ha fallat en cada cas concret de discriminació denunciat", com ha passat recentment en un centre de salut de la localitat mallorquina de Campos. Alhora, l'entitat demana un programa que permeti saber "per quin motiu hi ha gent que ocupa llocs on per accedir-hi necessiten acreditar uns determinats coneixements" lingüístics, però que "a l'hora de la veritat no tenen els coneixements necessaris per ocupar la plaça que ocupen".

Finalment, l'Obra Cultural exigeix a la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, que "es comprometi públicament amb els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears i que faci una crida pública a tota la ciutadania perquè usi la llengua catalana sense por a patir cap mena de discriminació".

Adverteixen la presidenta Armengol

Si l'executiu illenc "segueix ignorant aquesta situació", l'entitat catalanista adverteix: "Posarem en marxa un conjunt de mobilitzacions. Els atacs contra la llengua no els permetrem ni amb Bauzá ni amb Armengol". D'aquesta manera recorden la vaga indefinida i la consegüent manifestació massiva de l'any 2013 contra les polítiques catalanòfobes del PP que pretenien reduir la presència del català a l'educació pública. 

En aquest context, l'OCB ha assenyalat que "aquest estiu s'ha fet visible una situació que fa molts anys que existeix": "Les persones que opten per usar el català pateixen discriminació, en molts casos de baixa intensitat i en d'altres, autèntiques agressions". Una situació que han titllat "d'autèntica alarma social".

Entrada al centre de salut de Campos / Google Maps

D'aquesta manera, l'entitat reconeix que el Govern balear han portat a terme "la valenta tasca de posar en marxa l'oficina de Defensa dels Drets Lingüístics", però que és necessari que reaccioni "públicament davant l'allau de denúncies públiques, moltes de les quals referides al sector de la Sanitat Pública". I és que aquesta setmana hem conegut un greu cas de catalanofòbia en un centre de salut de Mallorca.

En Damià V. va anar a què el curessin la mà que s'havia tallat amb un got. Va parlar amb la infermera fent servir el català, però ella no el va entendre. Després va venir el metge i tampoc, ja que pensava que un "tassó" era un ganivet. Finalment li va poder fer la cura, però en Damià es va sentir humiliat, segons va declarar al mitjà digital DBalears.

 

Imatge principal: Imatge de l'interior del centre de salut de Campos (Mallorca), on recentment s'ha viscut un episodi de catalanofòbia / Google Maps