Diverses entitats en defensa de les llengües que es parlen a l'Aragó, com el català o l'aragonès, han iniciat una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org. La decisió ve després que el govern de l'Aragó —format per PP i Vox amb el suport del PAR— hagi anunciat la intenció de promoure una modificació legal que suposaria l'eliminació d'aquestes llengües i els seus noms amb l'objectiu d'evitar que s'ensenyin a les escoles, es promoguin o es difonguin. La iniciativa impulsada per l'Associació Cultural Rolde d'Estudis Aragonesos, amb seu a Saragossa i dedicada a l'estudi i difusió de la cultura de la comunitat, ja ha aconseguit gairebé 3.000 signatures des del 28 de gener.
Fragmentació de la llengua
En paral·lel, Plataforma per la Llengua, a través de X ha denunciat la situació que es viu a l'Aragó amb l'anunci del seu govern de voler deixar de considerar "llengües pròpies" el català i l'aragonès. Avisen que aquest fet, a més de "fragmentar la llengua" retalla la dignitat dels parlants i va en contra de les recomanacions del Consell d'Europa.
Per la seva banda, l'Ajuntament de Mequinensa —en mans de PSOE— ha criticat les intencions del govern d'Aragó. Aquest mes de febrer es commemoraran 40 anys de la Declaració de Mequinensa, que va servir per promoure l'ensenyament, la protecció i dignificació del català a l'Aragó. Des del consistori s'alerta que aquest aniversari arriba quan la llengua torna a estar amenaçada pel govern d'Aragó, i per això apunten que l'acte de celebració previst pel 24 de febrer serà "més reivindicatiu" que s'havia previst inicialment. El govern municipal considera que la situació actual recorda la que va tenir lloc el juny de 2013 amb l'aprovació de la Llei de llengües de l'aleshores govern del PP a l'Aragó. Aquesta llei va establir que les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d'Aragó serien la Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental (LAPAO) i la Lengua Aragonesa Propia de las Áreas Pirinaica y Prepirinaica (LAPAYP). Aquesta modificació va motivar la segona Declaració de Mequinensa, un document que van firmar 28 ajuntaments, que consideraven que la denominació no tenia cap fonament científic ni acadèmic.