Un total de 15.734 persones van iniciar tractament per addiccions l’any passat a Catalunya, la màxima demanda des del 1987, segons es desprèn de les darreres dades de l’Observatori Català de Drogues i Addiccions Comportamentals. L'òrgan, que pertany a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, assenyala que l’alcohol va ser la droga que va ocasionar més inicis de tractament (6.555, el 44%) i la que més urgències hospitalàries va provocar (51%). Per contra, l’heroïna marca un mínim històric, tant pel que fa als inicis de tractament (1.115) com a la seva presència en la mortalitat (45%) i a les urgències.

Tot i aquest increment, el Departament de Salut assegura que això  no reflecteix un increment del problema, sinó que mostra sobretot un augment de l’accessibilitat al tractament i de l’esforç per detectar i tractar persones amb addiccions. Aquestes demandes de tractament són ateses en els 63 centres d’atenció i seguiment (CAS) a les addiccions, que són la porta d’entrada al sistema. 

L’alcohol és la droga amb més inicis de tractament (44%) i una major càrrega de morbiditat i mortalitat. El 72% de les persones que van iniciar tractament per alcohol van ser homes, amb una edat mitjana de 47 anys. La segona droga que va generar més inicis de tractament va ser la cocaïna. El 2023 va suposar-ne el 24% del total (3.492 casos), dels quals la majoria eren homes (el 81% del total). Aquest consum es va concentrar en la població d’entre 30 i 50 anys, i es va fer majoritàriament per via intranasal. Va ser també la substància més present en les morts per reacció aguda i també a urgències després de l’alcohol, encara que a gran distància d’aquest.

El cànnabis ha estat la droga il·legal més consumida per la població a Catalunya, si bé amb 2.046 inicis de tractament durant el 2023, tan sols va representar el 14% del total. Un 76% dels casos, homes. Va ser la droga que va generar més demanda de tractament en edats per sota dels 25 anys, grup d'edat a on es va concentrar el 40% dels inicis de tractament per aquesta droga.

 

Pel que fa a la resta de substàncies, només les benzodiazepines (143), les amfetamines (106) i les metamfetamines (169) van superar les 100 demandes de tractament. D'altra banda, hi va haver 598 tractaments per tabaquisme (4% del total), normalment en persones amb una addicció greu i patologies derivades del consum. El 47% eren dones i el 82% dels casos se situaven en persones d’entre 40 i 70 anys. La majoria dels casos es van tractar des de l’atenció primària.

Pel que fa al fentanil, la droga que causa estralls als Estats Units, l'informe indica que "tot i l'augment de l'ús dels opioides per als tractaments del dolor en traumatismes i cirurgia que ha causat una preocupació per una desviació cap a un mal ús, actualment no s'ha detectat un increment en demandes de tractament, ni a les urgències, ni a la mortalitat per intoxicació". En aquest sentit s'ha pronunciat també aquest juny un detallat informe finançat per Ministeri de Sanitat, que descarta que pugui haver-hi aquí una epidèmia similar a la dels EUA, ja que a Espanya hi ha estrictes controls dels fàrmacs opioides i perquè l'heroïna ja ocupa aquest espai a Europa.

Els jocs d'apostes per internet, una problemàtica

Pel que fa a les addiccions comportamentals a Catalunya, l'any passat es van registrar 953 sol·licituds de tractament, de les quals tres de cada quatre van estar motivades per joc d'apostes. El joc, que ha estat un problema tradicional d'addicció, és un fenomen més accessible des de l'aparició d'internet i "les dades diuen que el joc per internet genera problemes econòmics més severs", s'indica a l'informe. Un 43,2 % dels que van iniciar un tractament per joc d'apostes, ho feien en línia. A banda, les màquines escurabutxaques van ser amb molta diferència la tipologia de joc que va generar més demanda de tractament per jocs d’apostes en ambdós sexes. En segon lloc, i a gran distància, els tractaments per addicció als videojocs, que van ser el 8%. En el cas concret de les dones, també destaca el tractament per addicció a les compres (17%).

Molts més homes que dones

Malgrat la variabilitat en els perfils sociodemogràfics, de consum i de conseqüències en funció de la droga i entre persones que inicien tractament per una mateixa droga, en termes generals la presència d'homes és molt més elevada (76% dels inicis de tractament corresponen a homes i el 24% a dones). La proporció més gran d'homes s'accentua en la cocaïna i l'heroïna (4 homes per cada dona), es redueix en les drogues amb més acceptació social, com l'alcohol i el cànnabis (dos homes per cada dona) i s'iguala al tabac. La diferència entre homes i dones es manté en les addiccions de comportament, en què hi ha cinc homes que inicien tractament per cada dona.

Altes taxes de persones en situació desfavorida

Pel que fa a l'edat, el 62 % de les persones que inicien un tractament tenen més de 40 anys, i en els menors de 25 anys els inicis són majoritàriament per cànnabis. Entre els 26 i els 40 anys són tant l'alcohol com la cocaïna i, a partir de 40, és l'alcohol la droga que genera més demandes de tractament. Respecte al nivell d'estudis, situació laboral, d'habitatge i nivell socioeconòmic, les persones ateses per una dependència a drogues presenten situacions més desafavorides que la població general de Catalunya. El 30 % tenen estudis primaris o no tenen estudis i més del 30 % està a l'atur (quatre vegades més que la mitjana catalana).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!