L'església de Sant Agustí de Barcelona ha acollit aquest dijous la celebració del 50è aniversari de l'Assemblea de Catalunya. El lloc escollit per l'acte, una església, no ha estat a l'atzar, ja que va ser escenari de la primera reunió de l'Assemblea l'any 1971, aleshores, però va ser clandestina i es va traduir en detencions pels seus membres.
Aquella trobada, que va aconseguir reunir tot l'espectre polític i social català del moment, va acabar amb un acord de mínims que va esdevenir un lema generacional, "llibertat, amnistia i Estaut d'Autonomia", un lema molt semblant al que s'usa avui en dia després de la repressió de l'Estat després del referèndum del 2017.
Cinquanta anys més tard, el to de la trobada ha estat igual de solemne, però amb un punt de memòria i amb una actualització del ventall polític. Avui han estat presents a l'acte ERC, amb la presència d'Oriol Junqueras , els comuns, amb Ada Colau al capdavant, la CUP i el PSC. També hi han fet acte de presència les entitats socials del país com els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, i Òmnium Cultural.
Record de la primera reunió
L'acte no ha tingut intervenció dels polítics, sinó de quatre participants de la primera reunió de l'Assemblea, Magda Oranich, Pere Portabella, i Josep Maria Rodríguez Rovira i ha començat com ara fa 50 anys, amb un minut de silenci de record a les víctimes del franquisme. Tots quatre han rememorat com van viure l'inici dels 70 i la seva participació en l’Assemblea, que va implicar, fins i tot, detencions, estades a la presó, i fins i tot un record de Johan Cruyff al penal.
Un dels moments més emotius s'ha donat durant la intervenció d'Oranich. L'exdiputada i exregidora ha recordat que ella també va estar a la presó i va ser amnistiada, i ha aprofitat per agrair la presència d'Oriol Junqueras i ha celebrat que per fi s'hagin pogut veure sense un vidre pel mig. El parlament ha merescut una gran ovació per part dels assistents.
A més, tots quatre també han recordat la primera reunió a l'església de Sant Agustí, la tancada a Montserrat, o diverses reclamacions i vagues obreres d'aquella dècada exigint llibertat i amnistia.
L'acte l'ha tancat el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, que ha fet una crida a rememorar la cultura antifranquista i les llibertats democràtiques. Alhora ha demanat construir consens i generar grans majories, per seguir avançant com a país, i ha recordat l'aturada de país del 3 d'octubre del 2017 com un exemple a seguir.