Ja es coneix com serà el trasllat de les despulles del papa Francesc des de la basílica de Sant Pere, on es farà la cerimònia, fins a la basílica de Santa Maria Major, on serà enterrat. El seguici fúnebre sortirà, aquest dissabte, del Vaticà i passarà pel centre de Roma en un vehicle, però “a pas de persona”. Segons ha informat l'oficina de premsa de la Santa Seu, el recorregut serà de sis quilòmetres s'anirà aturant a alguns dels llocs més simbòlics de la capital italiana i allà on es concentri el nombre més gran de fidels. El seguici fúnebre durarà prop de mitja hora i el vehicle permetrà veure el fèretre als fidels que es congreguin als carrers. De totes maneres s'instal·laran quatre pantalles gegants de vídeo, per tal de facilitar-ne el seguiment.
La ruta seguirà parcialment el traçat de l'antiga Via Papalis, la processó que feien antigament els pontífexs després de ser designats entre Sant Pere del Vaticà i la basílica de Sant Joan del Laterà, catedral de la diòcesi de Roma. Sortirà del Vaticà per la galeria Príncep Amadeu de Savoia i travessarà el ríu Tíber fins al Corso Vittorio Emmanuelle, per on arribarà a la plaça Venècia. Allà girarà a la dreta per la via dels Fòrums imperials i seguirà per la plaça del Colosseu i la Via Labicana. Girarà a l'esquerra per la Via Merulana i d'allà desembocarà a la plaça de Santa Maria Major. Les autoritats italianes esperen que hi vagin uns 200.000 fidels, delegacions de 130 països i nombrosos caps d'Estat o de Govern.
Un recorregut amb molt pocs precedents
Aquest seguici fúnebre té molt pocs precedents en la història recent de l'Església: el trasllat de Pius IX des del Vaticà fins a la basílica de Sant Llorenç, indicada pel pontífex com a lloc de la seva sepultura, el 1881 i el de Pius XII, el 1958, ja que va morir a Castel Gandolfo.
Abans d'arribar a Santa Maria Major, un grup d'unes 40 persones en situació de vulnerabilitat, estaran esperant a la comitiva a les mateixes escalinates de la basílica. Entre aquestes persones hi haurà migrants, persones sense llar, transsexuals, presos i persones pobres, que acompanyaran el fèretre del papa Francesc. Amb aquest gest, la Santa Seu vol recordar la proximitat del Papa cap a la gent en situació de vulnerabilitat, la qual cosa ha marcat el seu llegat.
Un cop acabi l'enterrament, el Vaticà ha informat que els fidels podran continuar visitant la tomba. Una tomba de la qual ja s'ha fet pública una primera imatge de com serà. L'endemà, el diumenge a la tarda, els cardenals visitaran la tomba de Francesc i la capella de Salus Populi Romani.
Santa Maria Major, l'escollida
El papa Francesc ha triat Santa Maria Major per al seu descans etern perquè, tal com havia explicat algun cop, la Verge és la seva gran devoció, especialment la Salus Populi Romani, més coneguda com La nostra Senyora de les Neus, una de les verges més estimada pels romans, protectora de la seva salut, i pel papa Francesc.
La basílica de Santa Maria Major està situada al pujol romà del Esquilí, i és una de les quatre basíliques papals de Roma, juntament amb Sant Pere del Vaticà, Sant Joan del Laterà i Sant Pau Extramurs. Es tracta d'una església antiquíssima, els orígens de la qual es remunten al temps dels primers cristians, tot i que, amb el pas dels segles la seva aparença i estil arquitectònic, naturalment, va anar canviant.