El Gran Recapte d'Aliments dels bancs d'aliments de Catalunya, celebrat aquest divendres i dissabte, ha previst que la recaptació d'aquesta edició arribi als cinc milions d'euros, una xifra "que supera amb escreix" la de l'any passat, i que supera les expectatives marcades pels quatre bancs d'aliments. Fins al dia 6 de desembre es pot continuar col·laborant amb donacions en les línies de caixa dels supermercats i fins al 25 a través de la web de l'organització, i la xifra total de recaptació es donarà a conèixer quan acabi el recompte, ha informat el Gran Recapte en un comunicat.
Les tasques de classificació ja han començat per a poder iniciar la distribució dels aliments aquest mateix dilluns, els bancs d'aliments col·laboren amb una xarxa de 650 entitats socials que atenen 241.000 persones a Catalunya. L'organització calcula que en l'edició d'enguany han participat unes 25.000 persones voluntàries en la recollida d'aliments al voltant de Catalunya. El president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, ha afirmat que "tot indica que la xifra recaptada se situarà molt prop de l'objectiu necessari". I ha celebrat que "malgrat el context difícil, marcat per la inflació la ciutadania ha tornat a donar suport a la incitativa solidària", que enguany ha arribat a la seva 14 edició.
Per altra banda, el cap de logística del punt de classificació de la Zona Franca a Barcelona, Oriol Dolader, ha explicat en declaracions que encaren el cap de setmana amb “un optimisme moderat“. "Una transacció econòmica és una opció més freda, en canvi, la unió que es fa a través de la donació d’aliments física és molt maca”, afirma Dolader, que també afegeix que es tracta d’un moment que les famílies comparteixen amb els més petits. Un altre punt afegit és la quantitat: “el valor d’una bossa pot oscil·lar entre els 7 i els 12 euros, una mica superior a les donacions de 5 euros, per exemple”. A més, recorda que s’han trobat casos de gent que ha anat més enllà i ha donat carros de la compra sencers per valors de 60 euros. “Estem donant més aliments a les persones més necessitades i, de fet, a partir del dilluns ja en començarem a repartir des del magatzem. Depenent de la quantitat en podríem tenir per dos o tres mesos”, relata Dolader, “Entenem que les donacions puguin baixar, per això diem que aspirem a xifres del 2021”.
Tot plegat, arriba, però en un context realment complicat on els preus s’han disparat en comparació amb els del 2019. “Els preus estan pels núvols, aliments com la llet que estaven a 0,48 cèntims s’han enfilat fins als 0,80 cèntims, amb la previsió que puguin arribar a l’euro”, recorda el cap de logística. A més, el nombre de beneficiaris també ha augmentat. En aquest cas donen resposta a les necessitats de 330 entitats amb 140.000 persones que en depenen