Un informe de Red Eléctrica, publicat per la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV) el 26 de febrer passat, advertia els inversors dels riscos que suposava per a l’activitat de l’empresa la penetració de les energies renovables. A banda, també s’alerta dels riscos relacionats amb el tancament de nuclears. L’informe, que cita aquest dimarts El Mundo i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, adverteix que, entre els perills per al sistema elèctric de l’Estat espanyol, hi ha la possibilitat de “desconnexions de generació per l’alta penetració de renovables sense les capacitats tècniques necessàries per a un adequat comportament de les pertorbacions”.

Les desconnexions (controlades) no s’han de confondre amb les apagades elèctriques (sobtades, com la d'aquest dilluns, 28 de febrer). Aquestes desconnexions es relacionen amb el fet que certes plantes generadores han de ser desconnectades del sistema elèctric perquè en un moment donat hi ha massa energia renovable produint-se. Les limitacions d’emmagatzematge mostren que el sistema necessita adaptacions per poder integrar les renovables, sobretot pel que fa a la procedent de “generadors petits o generadors en règim d’autoconsum”, apunta l’informe. 

L'informe avisa d'"una incapacitat tècnica del sistema"

El complex informe, de 200 pàgines, apunta doncs que la incapacitat tècnica del sistema pot comportar aquestes “desconnexions” amb la possibilitat que arribin a ser “severes” i que “podrien arribar a produir una falta de balanç de generació-demanda”. D’acord amb l’informe tècnic en mans de la CMNV, aquesta situació “afectaria significativament el subministrament elèctric”. Aquest és un risc que Red Eléctrica ha identificat per al curt i mitjà termini.

L’informe també indica que la integració de les energies renovables que no atengui els ajustos tècnics necessaris també corre el risc de tenir “insuficient informació per a l’operació en temps real del sistema”. En concret, el document subratlla que “l’increment de la generació renovable instal·lada en el sistema exigeix l’adaptació dels processos de gestió i sistemes a requisits més exigents de monitoratge i control”.

D’acord amb la valoració dels tècnics, “l’augment d’instal·lacions de generació amb potència instal·lada inferior al llindar d’observació i controlabilitat” de l’operador del sistema, sobretot d’autoconsum, implica una incertesa més gran perquè es desconeix quina és la seva producció d’energia. Això implica “un risc per a l’operació segura del sistema elèctric”.

Efectes dels tancaments de les nuclears

L’informe també adverteix dels efectes del tancament de les nuclears. “El tancament de centrals de generació convencional com les de carbó, cicle combinat i nuclear —conseqüència de requisits reguladors—, implica una reducció de la potència ferma i les capacitats del sistema elèctric, així com la seva fortalesa i inèrcia”. Aquesta situació, indica l’informe, “podria augmentar el risc d’incidents operacionals que poden afectar el subministrament” elèctric. Red Eléctrica situava aquest risc a curt i mitjà termini.

Un altre dels riscos que s’indiquen a l’informe té a veure amb la ciberseguretat. L’informe indica que “un sistema energètic més descarbonitzat ha de reposar sobre una digitalització més gran”. Això implica “l’exposició a un risc d’atac o incidència amb afectació sobre els sistemes informàtics i els entorns digitals” i també sobre el subministrament elèctric.

Red Eléctrica, davant la circulació d’informacions sobre l’informe —molt tècnic i difícil de localitzar—, va negar el 9 d’abril que hi hagués risc d’apagada elèctrica perquè l’empresa “garanteix el subministrament”. Segons un missatge publicat a X, “la principal conclusió de l’informe és que un volum important de cicles combinats podria ser econòmicament inviable en els pròxims anys si no s’estableixen incentius”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!