És possible viure sense plàstics a casa? Com el podem reduir al màxim possible? Cada vegada més, ens esforcem per eliminar el plàstic de les nostres llars: als lavabos, a la cuina, als dormitoris, i fins i tot, en els animals de companyia. Reduir el consum de plàstic no només és beneficiós pel medi ambient sinó també per la nostra butxaca.

Segons el portal britànic Friends of the Earth, només el 9% dels plàstics usats s’han reciclat. La majoria dels plàstics acaben encara en abocadors o al medi ambient i es necessiten mesures urgents per part dels individus, empreses i governs per tal de frenar la quantitat de residus plàstics que produïm.

Però quan pensem en reduir els plàstics de la nostra llar, si hi ha un lloc on se’ns fa especialment difícil fer-ho per la quantitat de productes envasats és el bany. Friends of the Earth dona alguns consells a la seva web. Per exemple, pel que fa als bastonets per a les orelles, suggereix fer-ne servir de biodegradables de cotó.

I el sabó de la dutxa i les mans? El que precisament tenen en comú són els envasos de plàstic. Els usuaris de la web consultats a través de Facebook han respost que la millor manera per reduir-ne el plàstic és deixant de banda el sabó líquid i passar-se a les barres de sabó o pastilles. A més a més, de la reducció del plàstic, asseguren que porten menys aigua que els sabons líquids i que, per tant, duren més i contribueix a l’estalvi.

Un estudi suís, del qual es fa ressò el portal, va trobar que la l'empremta de carboni del sabó líquid és un 25% més gran que el sabó en forma de pastilla. El sabó líquid necessita 5 vegades més energia per produir-se i pot fer servir 20 vegades més de packaging. Això fa que el sabó líquid sigui més fort i menys eficient de transportar des de la fàbrica.

Malgrat que l’estudi també detalla que els sabons de barra podrien tenir més impacte ambiental a la terra que el sabó líquid, en aquest últim es fan servir més productes químics, derivats del petroli que no pas greixos naturals provinents de cultius. És per això, que encara resulta més fàcil trobar un sabó de barra que sigui sostenible, que no pas un de líquid. Els avantatges de fer servir xampú i condicionador en barra per rentar-se el cabell són pràcticament les mateixes que per a les mans o la dutxa. I pel que fa els desodorants, n'hi ha que fins i tot s'atreveixen a fer-los a casa.

Però també es pot reduir el consum de plàstic amb els rotllos de paper. Alguns supermercats posen a disposició dels clients "paper eco" però ve recobert amb plàstic d’un sol ús. Des del portal britànic recomanen comprar o bé els rotllos més grans possibles o bé comprar-los de manera individual en un supermercat de confiança.

I encara hi ha més opcions per reduir el plàstic també a l’hora de rentar-nos les dents. Hi ha raspalls de bambú que són biodegradables. Actualment, el mercat n’ofereix de diferents tipus. També n’hi ha de fusta, de la companyia alemanya Life Without Plastic.