Des d'ara, les universitats catalanes, siguin públiques o privades, hauran d'habilitar una xarxa de "refugis" o "espais blaus" destinats a vetllar la salut mental dels estudiants i personal dels centres. Segons avança El Periódico, el Consell Interuniversitari de Catalunya va provar el passat dilluns el nou Pla d’Inclusió i Diversitat a les Universitats Catalanes (Piduc). En el document s'estableix un full de ruta comú per tots els centres per tal de garantir "la inclusió, el respecte a la diversitat, la igualtat de tracte i la no discriminació" a les seves aules. Què es trobaran les persones que acudeixin a aquests refugis blaus?
El pla contempla que els refugis blaus siguin "zones de seguretat i confiança en les quals les persones amb malestar emocional poden recuperar la calma" si s'enfronten a una situació d’assetjament, discriminació o, en general, per cuidar el seu benestar mental i emocional. Aquests espais s'assemblen i, de fet s'inspiren, en la filosofia que hi ha darrere dels punts liles. Aquests darrers espais fa temps que estan en marxa dins i fora de la universitat i cerquen donar atenció i acompanyament a les víctimes de discriminació o violència masclista.
En el cas dels refugis blaus, les universitats han de crear aquests espais per "detectar i atendre casos de malestar emocional", acompanyar i assessorar les persones afectades i, si s'escau, "activar els protocols de salut mental i derivar als recursos corresponents". "La idea és que aquests espais blaus es converteixin en un refugi tant per als alumnes com per a la resta del personal universitari. El seu objectiu és convertir-se en una espècie de finestreta per atendre tota mena de qüestions relacionades amb la salut mental, la diversitat cognitiva o qualsevol altre tipus de situació de vulnerabilitat que pugui donar-se als centres", ha declarat Laia Arnal, directora general de Transferència i Societat del Coneixement de la Conselleria de Recerca i Universitats. S'espera que aquests espais es posin en marxar aquest mateix curs.
L'estat de la salut mental a les universitats
El passat mes de juliol, una enquesta impulsada des del Departament de Recerca i Universitats va mostrar com el 42% dels estudiants universitaris a Catalunya presenta símptomes d'ansietat, el 46% de depressió. Els resultats de l'informe també indicaven que un 24% dels estudiants presenta símptomes de trastorns de la conducta alimentària i un 34% de TDAH.
Pel que fa al personal docent i tècnic, l'ansietat i depressió no són tan prevalents com entre els estudiants. Tot i això, al voltant d'un 20% presenta símptomes relacionats amb aquestes afeccions. En el cas del suïcidi, un 1,2% del personal docent té idees d'aquest tipus cada dia, xifra lleugerament superior, del 2,1%, en el cas del personal tècnic.