Màxima preocupació i desesperació per la terrible sequera que castiga Catalunya. Un equip de vídeo d'ElNacional.cat s'ha desplaçat a les comarques de Lleida per ensenyar-vos la magnitud de la tragèdia i per recollir el testimoni de pagesos cremats i farts de veure com el Govern de la Generalitat no els fa cas. El Canal d'Urgell tanca el reg aquest dimarts, 25 d'abril. Ja no surt ni una gota d'aigua per les 70.000 hectàrees de cereals i fruiters que podrien tenir els dies comptats. Si no tanquessin el reg, 80.000 persones es quedarien sense aigua de boca. El canal obrirà comportes un cop al mes perquè 121 pobles i 2.000 granges puguin omplir dipòsits i basses. No et perdis aquest vídeo que mostra la dura realitat i l'autèntic malson que estan passant milers de catalans:
🔴 Aragonès abandona Mollerussa sense concretar cap de les ajudes i inversions que li demanen els pagesos | VÍDEO
"A Catalunya no governa ningú"
Les infrastructures de país s'havien d'haver projectat després de la sequera del 2008 i ja estarien a ple funcionament però no es van aprendre la lliçó. Ara no s'hi val que surti el president Aragonès dient que, a mitjà termini, s'han de fer noves dessalinitzadores i potabilitzadores. Fins ara no ha dit que la sequera és el principal problema de Catalunya. Planificar noves infrastructures a mitjà termini aquest any 23 vol dir que no estaran llestes l'any que ve, el 2025 o el 2026 i aquí ja no hi haurà ni collita ni res", assegura Pere Roqué. "Jo no he rebut cap missatge tranquil·litzador de ningú, ni de la Casa Canal, ni de la Diputació, ni de la Generalitat, ni de les cooperatives. No diuen res! Si volen mantenir la pagesia de Lleida ens han d'ajudar. Sinó, s'ha acabat i, fins avui, els que governen no diuen res. Aquí no governa ningú. Ja s'ha demostrat amb la plaga de conills que també s'ho carrega absolutament tot. No troben cap solució efectiva. Al final sembla que ho estiguin enfocant tot perquè quedin quatre grans empreses o multinacionals i que el pagès petit acabi desapareixent", assegura Francesc Pascual, regant del Canal d'Urgell.
"Si no ens ajuden, no ens en sortirem"
"La situació és tan greu que, tant el Govern de la Generalitat com el govern espanyol, ens han d'ajudar immediatament. No pot ser que nosaltres haguem de tirar les pomes i les peres a terra i que no ens compensin. En aquest cas, no hi ha assegurança agrària que valgui. Per tant, l'Estat ha de declarar la zona catastròfica, el Ministeri d'Agricultura ha de posar una dotació econòmica conjuntament amb la Conselleria d'Acció Climàtica i han de cobrir la pèrdua agroalimentària i pagar diners als pagesos, tant si tenen fruita com cereal. De moment, però, els governs no ens han donat cap garantia de res", assegura Pere Roqué, president d'ASAJA Lleida.
🔴 Arriba una calor molt perillosa amb temperatures de 36ºC que cremaran els sembrats
"Els nostres fills volen marxar"
"Haurem de collir i llençar tota la fruita a terra per evitar que es morin els arbres en dos o tres mesos. Això, però, no ho cobreix l'assegurança agrària. Demanem als governs català i espanyol que se'n facin càrrec perquè sinó, serà totalment impossible", assegura Pere Roqué, president d'ASAJA Lleida en declaracions a ElNacional.cat. Encara no s'ha aclarit quina quantitat d'aigua del Canal d'Urgell deixaran anar molt de tant en tant per evitar que se'ns morin els arbres. Van passant dies i setmanes, i el més calent és a l'aigüera. Ningú els aclareix absolutament res: ni el Govern d'aquí, ni el d'allà! Alfals, panís (blat de moro), ordi i blat tampoc se salvaran, de fet ja estan agonitzant. "El Govern ens hauria d'ajudar, venim d'un any especialment crític per a l'agricultura i ara, això, aquest desastre mai vist en els 160 anys d'història del Canal d'Urgell. Hem gastat calers podant els arbres, sulfatant, etc... Si no ens ajuden és impossible tirar endavant", diu Josep Maria Salvadó, regant del Canal d'Urgell. "Que ens diguin, d'una vegada per totes, amb què podem comptar i amb que no. No diuen res! No sabem si abandonar la feina o no, i els nostres fills ja diuen que es buscaran la vida en un altre lloc", diu Francesc Pascual, regant del Canal d'Urgell.
"Fins i tot Déu us ha abandonat"
"Si no ens ajuden no podrem tirar la fruita a terra i es moriran tots els arbres perquè no tenim diners per assumir-ho. Com m'ha dit un pagès gran de la meva zona: "Fins i tot Déu us ha abandonat", explica Josep Maria Salvadó que, amb el tancament del Canal d'Urgell s'ha quedat sense ni una gota d'aigua per als seus conreus. "El canvi climàtic fa mal, sobretot, a la producció agroalimentària. Tots els polítics, quan estan en campanya electoral, ens diuen que volen les zones rurals del país plenes de gent però passarà just el contrari, molt aviat serà la Catalunya buida perquè haurem de deixar de produir aliments", sentencia Pere Roqué.