Els Mossos d’Esquadra han dissenyat una nova organització i estructura que ha de servir per convertir la policia de Catalunya en una peça integral i nacional que doni servei en tots els àmbits de la societat actual. Una de les obsessions del comissari en cap, Eduard Sallent, és lliurar també, a més de fer-ho per terra, mar i aire, la guerra digital, al ciberespai. En la nova estructura que s’ha presentat avui i que aprovarà el Govern s’han creat noves unitats per lluitar contra el cibercrim i fer-ho de manera efectiva. Sota la dependència de la Comissaria Superior Territorial s’ha creat la desena regió policial, la Regió Policial Virtual. Sota la dependència de la Comissaria General d’Investigació Criminal, i englobada dintre de les Divisió d’Investigació Criminal Central (DICC), s’ha creat l’Àrea Central del Cibercrim.
Què és la Regió Policial Virtual?
Actualment a Catalunya hi ha nou regions policials territorials, una per cada una de les actuals vegueries -sense comptar el Penedès, que està trossejat entre tres regions policials- i amb el nou decret els Mossos d’Esquadra han creat la desena regió. Tal com va avançar ElNacional.cat, es crea la Regió Policial Virtual, que funcionarà amb serveis semblants a les regions actuals, però que actuarà només a l’entorn digital.
La Regió Policial Virtual, sota la batuta d’un intendent, s’encarregarà del ciberpatrullatge i també de la investigació dels delictes que no tinguin cap adscripció territorial o que no es puguin definir en cap lloc concret del territori del país. Amb una unitat d’investigació pròpia s’encarregarà d’investigar delictes com les estafes en el món digital i també delictes contra les persones com assetjament o la sextorsió, cada cop més a l’ordre del dia. L’Àrea d’Investigació Criminal Virtual serà l’encarregada també de tenir contacte amb les autoritats judicials quan s’hagin de fer investigacions en aquest àmbit.
La nova Àrea Central del Cibercrim
Més enllà de les investigacions que es facin des d’aquesta unitat d’investigació de la Regió Policial Virtual, la Divisió d’Investigació Criminal Central ha creat una nova àrea central per lluitar contra el cibercrim. Aquests investigadors s’encarregaran de les investigacions més complexes relacionades amb els fets delictius que es puguin cometre a o des de l’entorn digital. Aquesta àrea també serà l’encarregada d’investigar els delictes que afecten la llibertat sexual de les persones menors d’edat comesos a través de la xarxa o mitjançant xarxes socials, els ciberdelictes amb conseqüències greus per a les administracions públiques i els particulars i, alhora, fer seguiment, avaluació i anàlisi de la informació disponible a la xarxa amb la finalitat de generar ciberintel·ligència en l’àmbit de la investigació.
La Comissaria General TIC
Sense abandonar aquest àmbit, tot i que sense investigació, sinó en el camp de la prevenció i la seguretat de sistemes, la nova organització dels Mossos d’Esquadra també crea en aquest decret de reestructuració la Comissaria General de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació que liderarà el comissari de nova fornada Miquel Àngel Garcia Alvira.
Aquesta Comissaria General TIC tindrà la Divisió de Sistemes i Telecomunicacions i la Divisió de Ciberseguretat i Sistemes Especials. Aquestes dues divisions, amb les seves respectives àrees i unitats, s’encarregaran de crear programari per millorar les tasques policials, controlar el programari existent, com el que serveix per fer les escoltes telefòniques i també s’encarregarà de la prevenció en ciberseguretat per les institucions del país i també pels sistemes de dades policials.