Protegir el consumidor i donar garanties al ciutadà. Aquest és el principal objectiu del registre d'agents immobiliaris de Catalunya (aicat) -pioner a l'Estat-, que va néixer amb la intenció de "lluitar contra l'intrusisme i el pirateig", segons ha explicat el Director Operatiu per la Coordinació dels Sistemes d'Informació i Atenció Ciutadana, Xavier Roig, a El Nacional, que és també qui gestiona el registre des de l'inici.
El problema, però, és que mentre que els agents tenen coneixement de la seva existència -perquè des de l'Agència d'Habitatge procuren que tots hi estiguin inscrits-, molts usuaris no saben que aquesta és una eina que serveix per discernir entre quines agències donen "garanties" i quines no. Tampoc no coneixen molts dels requisits indispensables que s'han de saber per llogar un pis i no sentir-se enganyat.
Posem per cas que una agència no inscrita al registre, no torna la fiança al seu client i, de sobte, desapareix del mapa. Serà molt més difícil perseguir-la que a una que estigui registrada, senzillament perquè si no hi ha cap constància "és com si no hi fos" perquè "no hi ha manera de buscar-lo", avisa Roig.
Ara bé. També cal tenir clar, subratlla, que el registre "no justifica les pràctiques" perquè no és un codi deontològic, sinó que és una garantia pel client, un "segell de qualitat" per a l'agent i una oportunitat per a l'administració per "definir noves polítiques d'habitatge".
Requisits indispensables
El distintiu d'inscripció al registre és imprescindible per acreditar que un agent -persona física o jurídica- està capacitat per prestar els serveis, és a dir, que està homologat per exercir com a tal. És obligatori que l'agència tingui una placa en un lloc visible al públic, al material de papereria i a qualsevol tipus de publicitat que realitzi l'agent com, per exemple, les targetes de visita.
El registre és gratuït i "ràpid de fer" perquè, de fet, es pot descarregar el formulari a Internet i enviar-lo per correu electrònic. Precisament per això, no hi ha excusa per no estar-hi inscrit. Roig assegura que pels agents, el registre "no és desconegut" i posa damunt la taula que una de les causes que podria portar els professionals del sector a no registrar-s'hi podria ser "que alguns no tinguin la formació suficient".
Des que es va crear el registre, la Generalitat va optar per homologar cursos privats, sempre en funció dels continguts, i continuar fent-ne de públics per facilitar la formació del sector. Aquest, però, no és l'únic requisit indispensable que es necessita per estar inscrit.
Segons l'article 3 del Decret 12/2010 del 2 de febrer, pel qual es regulen els requisits per exercir l'activitat d'agent immobiliari i es crea el Registre d'Agents Immobiliaris de Catalunya, un agent haurà de tenir la seva agència ubicada en un espai físic -i, en cas que només treballin per vies electròniques, hauran de disposar d'una adreça física-, tenir una titulació universitària o certificats d'assistència i aprofitament a cursos de formació en matèria immobiliària en centres d'estudi reconeguts pel registre d'agents immobiliaris de Catalunya i tenir, també, una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil vigent o una garantia que asseguri la fiança.
Reparar els danys
És evident que el dany que ocasioni una agència inscrita en el registre, no serà el mateix que una que no ho estigui. Si detecta que una agència no està inscrita al registre, l'Agència d'Habitatge envia, primer, un requeriment d'inspecció per a la inscripció i estableixen un termini perquè presentin la documentació sol·licitada abans de sancionar-los.
Si en el període de temps marcat no reben resposta, Habitatge es coordina, llavors, amb l'Agència Catalana de Consum per obrir un expedient sancionador.
En algun cas, podria ser que a l'agent li hagués vençut la pòlissa i això suposa la baixa automàtica del registre. L'agent passarà a desaparèixer del web de la Generalitat
Els agents de Catalunya
La xifra total d'agents registrats per anys és l'acumulat de tots els anys, és a dir, és el número total d'agents entre els que han desaparegut del registre i els que s'hi han inscrit.
Catalunya | Barcelona ciutat | |
---|---|---|
Primer trimestre 2017 (fins el 28 de març) | 6.021 | 1.755 |
Acumulat 2016 | 5.700 | 1.668 |
Acumulat 2015 | 5.076 | 1.436 |