Renfe ha acomiadat un treballador del centre de gestió del Clot que presumptament es va passar la tarda del dimecres 26 de març, un dels dies que hi havia vaga, boicotejant intencionadament el servei ferroviari, donant informació incorrecta perquè els trens no circulessin. La companyia pública que gestiona els trens ha obert un expedient d'acomiadament procedent, en considerar que ha estat una falta molt greu, i estudia accions penals pels danys ocasionats. En un moment d'importants incidències a Rodalies de Catalunya per les obres que s'executen, aquesta forma de protesta encoberta va provocar el col·lapse de la meitat dels serveis regionals que connecten Barcelona i Tarragona, tot i que hi havia, segons Renfe, prou efectius per operar tot i la vaga. L'anunci de l'acomiadament l'ha fet aquest dimecres el ministre de Transports, Óscar Puente, que en una compareixença al Congrés dels Diputats ha asseverat que no els hi "tremolarà el pols" per prendre les "mesures oportunes" contra els qui "boicotegin el servei públic".

La setmana passada el director de Rodalies, Antonio Carmona, ja va anunciar que apartava dos treballadors del centre de gestió per sospites de sabotatge. Carmona va apuntar que el cas estava en mans dels serveis jurídics de l'empresa, a l'espera de les indagacions per dirimir les responsabilitats. Als treballadors se'ls va apartar de les seves funcions, si bé no se'ls va suspendre de feina i sou. Ara, a un d'ells se l'acomiada de manera fulminant. Les indicacions incorrectes s'haurien donat en casos com, per  exemple, comunicar a un maquinista que el seu tren no sortia quan en realitat sí que ho havia de fer, segons va detallar el director de Rodalies. "Són actes que no tolerarem i no representen els treballadors de Renfe a Catalunya", va excusar-se Carmona.

L'altre treballador que suposadament va boicotejar el servei feia funcions al centre de gestió de l'Hospitalet de Llobregat i, segons Renfe, les maniobres fraudulentes haurien implicat la supressió de 40 trens el dimarts 1 d'abril a la tarda a les línies R1 i R3 i, més puntualment, a l'R4. En aquest cas, també l'operari donaria indicacions errònies als maquinistes com que el seu tren estava avariat, perquè no prestessin servei. En aquest cas, els serveis jurídics de la companyia ferroviària encara estan fent indagacions i en un futur pròxim es dirimirà el seu futur i si segueix el mateix camí que el seu company acomiadat.

Fonts sindicals neguen el sabotatge

Fonts dels sindicats minoritaris convocants de la vaga van descartar taxativament l'acusació de la direcció de Rodalies en declaracions a El Nacional i van afirmar que cap treballador seria capaç d'aquests sabotatges. A més, van asseverar que el director de l'operador ferroviari a Catalunya "pren la línia d'apuntar a desconfiances internes o acusar treballadors en lloc d'assumir les seves responsabilitats". Lluny d'un boicot, fonts sindicals van atribuir el desgavell del dimarts a dos motius: primer, al fet que "l'empresa no ha fet bé els deures i la carta de serveis mínims no ha arribat correctament". I també: "S'han trobat molta més gent de la que ells pensaven que ha fet la vaga, almenys a Barcelona".

Mesos de desgavell

El servei de Rodalies ha estat funcionant especialment malament al llarg dels darrers mesos, amb nombroses incidències que han arribat a col·lapsar en més d'una jornada la connexió Barcelona-Tarragona. Unes afectacions que s'han donat especialment al voltant de l'estació de Sant Vicenç de Calders, on hi ha hagut obres per adequar la infraestructura al corredor del Mediterrani. El ministre de Transports, Óscar Puente, i la consellera de Territori, Sílvia Paneque, han admès que el servei ha estat deficient, si bé han asseverat que és amb motiu de les obres de renovació i han demanat paciència mentre s'executen les inversions. També han apartat Carmona i l'han deixat com a director de comunicació, mentre que han fet dos nomenaments per a la gestió tècnica. 

Set jornades de vaga contra el traspàs de Rodalies a la Generalitat

D'altra banda, tanmateix, hi ha hagut tensions laborals en el si de l'operadora ferroviària i de la responsable de la infraestructura, Adif, amb motiu del traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya que van pactar el PSOE i Esquerra Republicana en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. I també per la introducció d'empreses privades per operar en el servei de Renfe-Mercaderies. Els sindicats han denunciat que això suposa un inici cap al desmantellament del servei públic i, tement pels seus drets laborals, havien convocat set jornades de vaga al març i abril —17, 19, 24, 26 i 28 de març i 1 i 3 d'abril—. Després d'un acord in extremis amb el Ministeri i la Generalitat per assegurar que la nova empresa mixta Generalitat-Estat que ha de gestionar Rodalies sigui pertanyent a Renfe, els sindicats majoritaris com CCOO i UGT van desconvocar les aturades, si bé sindicats minoritaris com CGT les van mantenir.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!