El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat, aquest dimecres, publicar en el BOE la convocatòria per renovar les presidències dels Tribunals Superiors de Justícia (TSJ) de Catalunya, Andalusia, Castella-Lleó, Castella- la Manxa, i València. Són càrrecs pendents d'actualitzar des del 2021, a causa de la seva prohibició dictada pel govern espanyol del PSOE per intentar trencar el bloqueig mantingut pel PP a la renovació del govern dels jutges, finalment assolit amb el nomenament de nous membres i d’Isabel Perelló com a presidenta, el setembre passat. Aquest càrrec, per un mandat de cinc anys, és important perquè no només té una funció governativa -gestionar els recursos dels jutjats al territori-, sinó que també ha de presidir els judicis de la sala civil i penal del TSJ contra diputats dels parlaments de cada comunitat, que tenen aforament en aquest tribunal. A Catalunya, de forma insòlita, els governants han estat jutjats per haver organitzat la consulta del 9-N del 2014 i el Referèndum de l’1-O del 2017. La majoria d’aquests procediments són ara revisats per a l’aplicació de la llei d’amnistia, tot i l’oposició del TSJC i del Tribunal Suprem.
En el cas del TSJC, l’associació Jutges i Jutgesses per la Democràcia (JJxD) ha consensuat que la magistrada Mercè Caso (Barcelona, 1964) sigui la seva candidata, segons han confirmat fonts jurídiques a ElNacional.cat. El seu objectiu és recuperar aquesta presidència que tenien amb el magistrat Miguel Ángel Gimeno (2010-2016), actual director de l’Oficina d’Antifrau de Catalunya. L’actual president del TJSC, Jesús Maria Barrientos, de l’associació de jutges i magistrats Francisco de Vitoria, ha decidit no tornar-se a presentar en aquest càrrec, on ha estat tres anys amb el mandat caducat pel bloqueig dels partits. Per ara, no han transcendit els noms dels altres candidats, com el de l’Associació Professional de la Magistratura (APM), que és la majoritària en la judicatura.
La candidata de JJxD és la més ben posicionada, tot i que a voltes, els nomenaments poden canviar per un acord i repartiment entre les associacions. Per exemple, el TSJ Valencià, ocupat per la magistrada Pilar de la Oliva des del 2010 -i on es continuen jutjant casos de corrupció del PP- és un feu que l’APM no voldrà deixar.
Sense judicis a independentistes
El magistrat Barrientos es quedarà a la sala civil i penal del TSJC com a magistrat, on, per ara, s’han esgotat els judicis contra independentistes. Només hi queda el judici contra els càrrecs d’ERC Josep Maria Jové, Lluís Salvado i Natàlia Garriga per l'organització de l’1-O. El TSJC ha suspès aquest judici fins a rebre la resposta del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre si els pot aplicar l’amnistia en el delicte de malversació. Segons la resposta, que trigarà més d’un any, el TSJC els amnistiarà o els jutjarà.
“Hauria marxat de Catalunya”
Mercè Caso és especialista en temes de Família i actualment és magistrada en la secció 12 de l’Audiència de Barcelona. La seva experiència en gestió està ben demostrada perquè ha estat degana dels jutjats de Barcelona durant dos mandats, de quatre anys cada un, del 2013 al 2021. El català és la seva llengua materna i amb ella es dirigeix en els actes públics.
Amb un perfil dialogant i pedagògic, Caso va sorprendre el 2018 quan en una entrevista va assegurar que “hauria marxat de Catalunya” si hagués prosperat la independència del país, i si s'hagués fet fora dels jutjats als seus companys de la judicatura. Criticava la polarització de la societat feta pels polítics i demanava centrar-se en millores socials, educatives i sanitàries.
Això no obstant, un any més tard, Caso es va pronunciar obertament que s'hauria d'optar per una solució alternativa a la presó preventiva dels líders catalans, tal com reclamaven organismes internacionals sense que fos atès pel Tribunal Suprem. També va qualificar d'"un gran error" que aquell 2019 s'entreguessin els despatxos als nous jutges fora de Catalunya, malgrat que l'escola judicial, d'àmbit estatal i on va ser professora, és a Collserola. L'òrgan de govern dels jutges i el rei Felip VI van trencar llaços amb els governants del procés, però també amb els ciutadans de Catalunya.
Caso va estudiar a la Universitat de Barcelona i va ingressar a la carrera judicial l’any 1989. La seva primera destinació va ser el jutjat mixt número 1 de Vilafranca. Va ascendir a la categoria de magistrada l’any 1992 i va exercir al jutjat mixt 6 de Mataró, al Penal 12 de Barcelona i al jutjat de 1a instància 19 de Barcelona, especialitzat en temes de Família. L’any 2007 va formar part de l’equip de professors de l’Escola Judicial, on va ser tutora de l’Àrea de Pràctiques Tutelades fins al 2012, quan va tornar al seu jutjat de família de Barcelona i un any després va ser escollida degana dels jutjats de Barcelona.
Convocades 51 places de magistrat
En la seva tasca de posar al dia tots els òrgans jurisdiccionals, el ple del CGPJ ha aprovat, aquest dimecres, la convocatòria per cobrir un total de 51 places de magistrats en diferents òrgans judicials. En concret, inclou 16 places de magistrat en el Tribunal Suprem, les presidències de l'Audiència Nacional, de cinc Tribunals Superiors de Justícia i de deu Audiències Provincials.