Un nou tram de la barra de l'istme del Trabucador, al Parc Natural del Delta de l'Ebre, reobrirà aquest cap de setmana després que es malmetés pel temporal Glòria que va tenir lloc el mes de gener i va ser el pitjor aiguat registrat a Catalunya des del 1932. Aquesta reobertura neix d'un acord al quala han arribat avui El Parc Natural del Delta de l'Ebre, l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i el Ministeri per a la Transició Ecològica 

Les obres per restaurar aquest espai es van iniciar amb caràcter d'urgència el mes de maig, però van quedar aturades arran de la crisi sanitària desencadenada per la Covid-19 

Un vehicle descarrega sorra al istme del Trabucador / ACN

Reubicació de 350.000 m³ de sorra 

Les tasques per reparar aquesta àrea ha comportat que es reubiquin al voltant de 350.000 m³ de sorra del mateix àmbit del Trabucador. Les obres s'han fet amb gran maquinària. Per això, amb la finalitat de poder garantir la seguretat de les persones i que no hi hagués cap interferència en les tasques de recuperació, s'ha tallat l'accés a aquest istme, que té un quilòmetre de longitud. 

Així doncs, a partir d'aquest cap de setmana es permetrà l'accés de vehicles de motor fins a la barra del Trabucador, mentre que el tram final només es podrà realitzar a peu. Amb tot, les autoritats han demanat els usuaris que respectin aquest espai natural, per la qual cosa no trepitgin les dunes o la seva vegetació, així com no circulin fora de pista. Precisament, amb aquesta finalitat s'ha col·locat un cadenat al camí alhora que s'ha creat unes pantalles d'arena que tenen com a finalitat impedir el pas de vehicles. 

L'Espluga de Francolí farà arribar aigua de l'Ebre

 

D'altra banda, l'ajuntament de l'Espluga de Francolí ha aprovat construir un ramal que portarà l'aigua de l'Ebre al municipi, en concret, al dipòsit de Sant Miquel. Aquest es començarà a construir a partir de l'any que ve en el marc d'un acord que han signat l'Ajuntament i el Consorci d'Aigües de Tarragona. 

Aquesta iniciativa, considera estratègica, consta d'una inversió d'1,4 milions d'euros, dels quals tant l'Agència Catalana de l'Aigua com la Diputació de Tarragona aportaran 500.000 euros cada una, mentre que la resta provindrà de les arques municipals. Construir aquesta infraestructura tindrà una durada de sis mesos.