Espanya ha patit un repunt d'assassinats masclistes aquest desembre, que s'ha convertit en el pitjor mes del 2022 amb vuit dones mortes: la Vanessa Elizabeth, la María, l'Ángela, la Irina Mihaela, la Jaqueline, la María del Carmen, la Soraya i la Carme. La xifra de feminicidis apuja fins a 46 des de principi d'any i fins a 1.179 des del 2003, tenint en compte només aquelles dones assassinades per les seves parelles o exparelles. Dos dels assassinats masclistes d'aquest mes de desembre han tingut lloc a Catalunya, a Lleida i Santa Perpètua de Mogoda — aquest últim, confirmat aquest mateix dimecres pel Ministeri d'Igualtat. A més, s'investiguen dos casos més: un a Matamala de Almazán i un altre a Bilbao.

La primera víctima d'aquest mes es va conèixer el passat dia 4. La Guàrdia Civil va detenir a Mazarrón (Múrcia) un home de 69 anys com a presumpte autor de l'assassinat de la seva parella, la Vanessa Elizabeth (52 anys). El segon va tenir lloc el mateix dia a Madrid: un home va deixar morir la María, de 67 i amb esclerosi múltiple. La dona va patir una caiguda a casa seva, però el seu marit no li va administrar la medicació ni la va socórrer. Va ser el 10 de desembre quan l'Ángela (48 anys) va ser assassinada per la seva parella a Albacete.

Telèfons contra la violència masclista

Una setmana després, els Mossos d'Esquadra van detenir un home a Lleida per matar la Irina Mihaela (40 anys). El 17 de desembre, la Jaqueline (21 anys) va ser apunyalada pel seu exmarit a Dos Hermanas (Sevilla). Dos dies després, un home de 83 anys es va entregar a la Policia Nacional a Saragossa després d'assassinar la María del Carmen. El 22 de desembre, la Soraya va ser assassinada per la seva parella a Astúries. I aquest dimecres s'ha confirmat l'assassinat de la Carme (88 anys) a Santa Perpètua de Mogoda.

Cal recordar que el 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents, igual que el correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es. També s'ofereix atenció mitjançant WhatsApp en el número 600 000 016, mentre que les persones menors d'edat poden dirigir-se al telèfon de la fundació ANAR (900 20 20 10). En una situació d'emergència, es pot trucar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i Guàrdia Civil (062). En cas de ser impossible fer una trucada, es pot recórrer a l'aplicació ALERTCOPS — des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la policia amb geolocalització. A Catalunya s'ha habilitat la línia d'atenció contra la violència masclista: 900 900 120.

El Ministeri d'Igualtat i el repunt de feminicidis

Més enllà de ser el pitjor mes del 2022, aquest desembre també és un dels pitjors mesos dels últims anys. És per això que el Ministeri d'Igualtat ha reunit aquest dimecres per primera vegada el comitè de crisi, on també hi ha Interior i Justícia. La delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victòria Rosell, ha reconegut que el protocol de protecció de les víctimes hauria "d'anar més enllà" per "millorar el sistema de prevenció". I és que la meitat de les dones assassinades aquest desembre havien presentat denúncies contra el seu agressor.

La secretari d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha titllat la situació "d'extrema gravetat" i ha fet una crida a institucions i societat perquè estiguin "alerta" de cara als pròxims dies festius, ja que l'experiència demostra que són les dates en les quals s'acumula un major nombre de crims masclistes. "Amb les vides d'aquestes dones sobre la taula només podem demanar alerta, extremar la precaució i tots els actors i institucions hem de treballar sense descans per intentar anticipar-nos a qualsevol situació", ha dit Rodríguez, que ha insistit en la necessitat de no menysprear cap indici de violència.