Els ingressos per covid continuen augmentant a Catalunya i arriben a les 500 hospitalitzacions. La setmana de l'1 al 7 de juliol, la incidència del SARS-CoV-2 es manté en ascens, amb 156 casos per cada 100.000 habitants, i continuen augmentant els ingressos relacionats. Segons informa aquest dimecres el Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC), actualment hi ha 491 persones ingressades en llits convencionals (25 més que la setmana anterior) i 12 a l'UCI. En termes generals, les consultes a les urgències hospitalàries i la proporció d'ingressos es mantenen dins dels rangs esperats, segons el Departament de Salut. En alguns hospitals, però, s'està notant l'impacte de l'augment de les infeccions respiratòries a les urgències i el ritme d'ingressos, amb un augment dels temps d'espera pels ingressos.
Pacients de l'Hospital de Sant Boi (Baix Llobregat) han denunciat esperes fins tres dies abans de ser hospitalitzats en planta, i durant aquest temps han estat en llits als passadissos d'urgències del centre, una situació agreujada pel repunt de casos de covid. Aquest hospital del Parc Sanitari Sant Joan de Déu assisteix especialment usuaris dels municipis de Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Pallejà, Vallirana, Corbera de Llobregat, el Palmell de Cervelló i Cervelló, que reuneixen uns 172.000 habitants. Fonts de l'Hospital de Sant Boi han confirmat a EFE que, des de la setmana passada, i coincidint amb l'augment de les infeccions respiratòries (sobretot de covid), hi ha hagut "una major afluència de pacients a urgències, molt superior a l'esperada i en comparació amb la que hi havia en setmanes anteriors".
De fet, apunten que les xifres són "molt similars a les que hi ha als mesos d'hivern", per la qual cosa, davant aquest inusual escenari, "s'han hagut de fer més ingressos hospitalaris dels previstos, havent d'ingressar molts pacients de forma aïllada, limitant els llits disponibles per a hospitalització". A conseqüència d'aquest augment de les urgències, les mateixes fonts asseguren que no s'ha fet efectiva cap disminució en el nombre de llits prevista per a aquesta primera fase del període estival.
Els sindicats atribueixen una part de la situació d'aquest centre de la comarca del Baix Llobregat a la reducció de personal a l'estiu. "En aquests moments, tenim un centenar de pacients de totes les especialitats esperant a urgències o als passadissos; no tenim on ficar-los i ja haurien d'estar a planta", ha explicat a EFE un treballador de l'hospital i membre de CCOO. Un usuari que va arribar a l'Hospital de Sant Boi fa quatre dies juntament amb un acompanyant amb "greus problemes renals" ha explicat que van estar tres dies en una llitera als passadissos d'urgències abans de poder ingressar a planta, aquest dimarts passat.
Salut descarta un col·lapse als hospitals
Arran d'aquest augment recent de casos de covid, amb més de 1.000 diagnòstics diaris a Catalunya, la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, s'ha pronunciat i ha descartat qualsevol col·lapse als hospitals, per la immunitat generalitzada en persones vacunades o que ja l'han patit: la previsió és que hi hagi quadres lleus i una estabilització cap a la setmana vinent, ha afirmat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio. En aquest sentit, l'escenari seria el mateix que es va produir a la mateixa època durant l'any passat. Cabezas ha assenyalat que les actuals variants majoritàries de covid tenen més capacitat de contagi, però no són més greus. L'hospitalització, apunta, respon generalment a persones que ja tenen una patologia de base o un quadre de risc que l'agreugi.