Les reserves dels pantans de l'Ebre han caigut al mínim de cinc anys, segons les dades aportades aquest dilluns per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). La sequera s'obre pas i el volum d'aigua embassada ha tornat a baixar aquesta setmana, fins a 4.077 hectòmetres cúbics. Això representa tan sols un 52% de la capacitat total d'embassament de la conca, una xifra inferior al mínim registrat fa cinc anys per al període 2017-2021: 4.514 hectòmetres cúbics, un 57% de la capacitat total. Recordem que just aquest juliol ha estat el mes més càlid des que hi ha registres.
El registre per a la mateixa setmana del 2021 va ser de 5.076 hectòmetres cúbics, un 64% de la capacitat total. Es tracta d'una diferència de més del 10% respecte de la d'enguany. De la mateixa manera, la mitjana per als últims cinc anys (2017-2021) ha estat de 5.284 hectòmetres cúbics: és a dir, un 67% de la capacitat total. En aquest període, el mínim es va registrar el 2017: 4.514 hectòmetres cúbics, un 57% de la capacitat total. És per això que la CHE remarca com "en l'actualitat no superem la reserva mitjana dels últims cinc anys (del 2017 al 2021) i ens trobem per sota de la xifra del 2021 i de la del mínim, que es va produir l'any 2017".
Último informe de situación de las reservas de agua en la Cuenca del Ebro.💦El balance semanal de embalses con tendencia descendente 📉 es de 4.077 hm3 (un 51,1 %), 259 hm3 menos que la semana pasada. Más 👉https://t.co/E6D3umfuV4 pic.twitter.com/03ckSzbcOR
— CH del Ebro (@CH_Ebro) August 8, 2022
La mateixa estadística per a la reserva del marge dret revela que el volum d'aigua embassada se situa en 403 hectòmetres cúbics, el que es tradueix en un 64% de la capacitat màxima. És pràcticament la mateixa dada que l'any 2021, de 404 hectòmetres cúbics (també un 64%). A més, és una xifra superior a la de la mitjana dels últims cinc anys (2017-2021): 351 hectòmetres cúbics, un 55%. Aleshores, també és superior al mínim d'aquest període registrat el 2017: 218 hectòmetres cúbics, un 34%. "En l'actualitat superem la reserva mitjana dels últims cinc anys (del 2017 al 2021) i ens trobem per sota de la xifra del 2021 però per sobre del mínim, que es va produir l'any 2017", apunta la CHE. L'organisme conclou que "l'energia hidroelèctrica potencial en aquesta data és de 2.065 GWh, el que representa un 45% de la capacitat màxima de la conca".
Lluny d'això, cal esmentar que Ulldecona (Montsià) subministra aigua de boca en cisternes a la població perquè unes analítiques van detectar concentracions excessives de nitrats a l'aigua potable, per sobre dels 50 mg/l. L'alcaldessa del municipi, Núria Ventura, ha assenyalat aquest dilluns que la comarca té molta concentració de nitrats al sòl, de manera que tant l'increment "notable del consum" i la sequera dels últims dies ha provocat un augment dels nivells de contaminació de l'aqüífer d'on es fa la captació d'aigua.
Els pantans de Siurana i Riudecanyes
També cal comentar que Unió de Pagesos ha reclamat a l'administració les inversions necessàries per abastir d'aigua els conreus de les comarques del Camp de Tarragona i del Priorat. Mitjançant un comunicat difós aquest dilluns, el sindicat ha recordat que les necessitats d'abastiment de la pagesia en aquesta campanya són molt superiors a l'aigua disponible al pantà de Siurana per cobrir-les a causa de la sequera. Per aquest motiu, els pagesos han considerat que els ajuntaments haurien d'alliberar aigua de l'embassament de Siurana i utilitzar aigua del CAT, i també s'haurien de reutilitzar totes les depuradores del Baix Camp. D'altra banda, l'Ajuntament de Reus ha acordat posposar temporalment el proveïment d'aigua a la ciutat de Reus procedent del pantà de Riudecanyes. Fonts municipals indiquen que l'objectiu és "optimitzar la campanya anual de regadiu agrícola per part dels pagesos de la Comunitat de Regants del pantà". "Una suspensió temporal del proveïment, per la sequera, que no és la primera vegada que s'aplica", exposa el consistori. També recorda que "aquesta ha estat una pràctica habitual en els tres estius de sequera i es porta a terme de manera acordada amb la comunitat de regants". Els regants ja han anunciat que presentaran al·legacions davant la negativa de la Generalitat al transvasament des del pantà de Siurana al de Riudecanyes.
Finalment, Endesa ha anunciat que realitzarà aquest dimarts un desembassament puntual de 130 m³/s a la central hidràulica de Flix (Ribera d'Ebre). Es tracta d'una crescuda per renovar l'aigua del meandre del riu Ebre al seu pas per aquesta població. L'objectiu és "preservar" l'ecosistema natural del riu arrossegant plantes aquàtiques que s'acumulen al final del riu i implicarà que la central quedi aturada des de les 10.00 hores fins a les 13.00 hores.