Les reserves dels pantans del sistema Ter-Llobregat han superat el 30%, cinc punts més que fa un any. La tendència ascendent dels últims dies s'ha confirmat aquest diumenge, quan les reserves d'aigua als cinc embassaments del sistema que abasteix l'àrea metropolitana de Barcelona i part de Girona han arribat als 184,5 hectòmetres cúbics acumulats. Aquests pantans continuen rebent aigua de les capçaleres i han guanyat més de cinc hectòmetres de mitjana, en comparació amb dies enrere.

🌦️ El Temps d'ElNacional.cat | Setmana d'alts i baixos: continuaran les tempestes sobretot a les capçaleres
 

Concretament, les dades d'aquest dilluns de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) mostren que el pantà de Sau (Vilanova de Sau) se situa al 26,02%, amb una millora de 14 punts respecte de l'any passat. El de la Baells (Cercs) és al 43,53%, uns 18 punts més que fa un any. Les reserves del de la Llosa del Cavall (Navès) són al 26,15%, cinc punts per sobre de l'any passat; i les del de Sant Ponç (Clariana de Cardener), al 33,76% (també cinc punts més que fa un any). L'únic que ha perdut capacitat durant l'últim any és el de Susqueda (Osor), que ha passat del 35,49% al 27,76% (gairebé 10 punts menys).

Les conques internes, a prop del 29%

Pel que fa al conjunt dels embassaments de les conques internes catalanes, les seves reserves d'aigua s'apropen al 29% i ja superen els 200 hectòmetres cúbics —un volum que no es registrava des del 20 de juliol de l'any passat—. Per exemple, el pantà de Darnius Boadella (Alt Empordà) continua guanyant reserves i puja al 21,4% de la seva capacitat.

La sequera ha estat protagonista aquest dilluns a una jornada ambiental de la Universitat de Barcelona, on la secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha assegurat que el Govern ha activat més de 570 milions d'euros en els últims tres anys per "fer front a la sequera més greu que hem patit mai com a país amb l'objectiu de ser més resilients en matèria d'aigua". Així mateix, Barnadas ha afirmat que la durada i la intensitat de la sequera que vivim ens obliguen a una nova cultura de l'aigua. Recordem que la setmana passada un estudi del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) va revelar que hi ha 66.500 hectàrees de bosc afectades per la sequera a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!