La llengua uneix. Ho materialitzen els missatges de complicitat aquest matí a les xarxes entre els tres governs catalans, la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i Govern de les Illes. En una cadena de piulades creuades, s'han desitjat 'bon dia' com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem de diumenge passat que obliga les institucions a comunicar-se en castellà.
D'aparença espontània -potser no- el compte oficial de Twitter del departament valencià ha publicat el primer missatge a les 9 del matí dient ‘bon dia’, al qual les institucions catalanes i balears han contestat amb un altre ‘bon dia’. La cadena s'ha anat fent llarga, incloent respostes ja no només de departaments i conselleries, sinó també de líders i representants de diversos partits. Els missatges s'han multiplicat en tres hores, i institucions, associacions, universitats i entitats lingüístiques i en defensa de la llengua s'han sumat al gest.
#Bondia!! @generalitat @goib pic.twitter.com/q5XbeLv0IG
— Govern. Generalitat (@govern) June 17, 2020
#BonDia! https://t.co/f4OZhRJ22A
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) June 17, 2020
Bon dia.
— GVA Educació (@GVAeducacio) June 17, 2020
Bon dia.
— Cultura (@cultura_cat) June 17, 2020
Bon dia.
— gencat (@gencat) June 17, 2020
Bon dia.
— Pere Aragonès 🎗 (@perearagones) June 17, 2020
Bon dia 😉
— Jéssica Albiach (@jessicaalbiach) June 17, 2020
Bon dia.
— Llengua catalana (@llenguacatalana) June 17, 2020
Bon dia!!
— Joan Baldoví ;) (@joanbaldovi) June 17, 2020
Bon dia.
— Educació (@educaciocat) June 17, 2020
Bon dia.
— MariàngelaVilallonga (@MVilallonga) June 17, 2020
Bon dia 😊
— Íñigo Errejón (@ierrejon) June 17, 2020
Bon dia 😊
— Íñigo Errejón (@ierrejon) June 17, 2020
Bon dia!
— Compromís (@compromis) June 17, 2020
Bon dia
— LlenguaUB (@llenguaUB) June 17, 2020
La resolució del Tribunal Suprem espanyol rebutjava que l'administració del País Valencià segueixi utilitzant la llengua valenciana com a prioritària. A més, també obliga que les comunicacions institucionals entre el País Valencià, Catalunya i les Illes Balears es facin en castellà, prohibint d'aquesta manera el català.
Concretament, amb data de 2 de juny, la interlocutòria estima que "no és procedent" i declarava la nul·litat de part de el Decret 61/2017 de la Generalitat Valenciana que regula l'ús del català i del valencià en l'administració pública autonòmica.
El Grup Popular valencià havia interposat recurs al·legant que la Generalitat prioritzava el valencià sobre el castellà en aspectes com les notificacions en els tràmits administratius, la retolació d'edificis i dependències públiques, la comunicació entre els empleats públics i la d'aquests amb els ciutadans, les publicacions i publicitat institucional, els contractes amb proveïdors, així com en la retolació de carreteres, camins i altres dependències i serveis d'interès públic que depèn d'entitats locals.