El laboratori d'arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL) ja està restaurant el centenar de monedes de billó que es van localitzar al novembre durant l'excavació dels terrenys on s'ubicarà la futura estació d'autobusos de Lleida. Tots aquests doblers d'aliatge de plata i coure són de l'època del regnat d'Alfons I d'Aragó, el Bataller, entre el 1115 i el 1134, un fet que es pot comprovar perquè en una de les cares s'hi pot veure el retrat del rei i, al revers, la marca d'Aragó. Les monedes es van trobar embolicades amb una tela de roba dins d'una gerra de ceràmica que algú havia amagat en mur.

Durant una visita aquest dilluns al laboratori de restauració arqueològica, l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha explicat que la voluntat de l'Ajuntament és poder exposar les peces al públic. "Hem d'avançar amb els acords amb el Museu de Lleida i altres equipaments per poder explicar més coses", ha apuntat. El paer en cap ha destacat que troballes com aquestes permeten "situar la ciutat en aquell moment de la història en què Lleida era la ciutat de les tres cultures", i que requereixen "un espai que doni tota la seguretat a l'exposició". Segons Larrosa, s'hi està "treballant de valent perquè això sigui més aviat que tard una realitat".

Un tresor difícil de restaurar

Al laboratori ja fa dies que treballen aplicant tractaments químics a les monedes que conserven la plata i eliminen la corrosió de coure. Els treballs no són fàcils, perquè les monedes tenen tot just mig mil·límetre de gruix i n'hi ha moltes que han quedat enganxades entre si, en grups de fins a una vintena de monedes, del centenar de peces conformaven aquest petit tresor.

Les monedes també s'han de netejar i tractar per les dues cares, un fet que està alentint els treballs més del que es preveia en un principi, i de moment, se n'han tractat una dotzena. Segons han explicat la coordinadora tècnica del laboratori d'arqueologia de la UdL, Carme Prats, i la tècnica de suport a la recerca, Maria Trigo, esperen que les feines encara s'allarguin uns sis o set mesos més.

monedes segle XII lleida ACN
Dues mones restaurades al costat d'aquelles encara pendents de tractar / ACN

Totes són monedes d'Alfons 'el Bataller'

Totes les monedes restaurades fins ara són del mateix regnant, Alfons I d'Aragó, més conegut com 'el Bataller', i van ser encunyades entre 1115 i 1134 a Jaca. "Són diferents encunyacions, no són exactament iguals, però són totes del mateix regnant", apunta Carme Prats.

Els arqueòlegs estan investigant el motiu d'aquesta curiosa troballa, perquè segons Prats, no és gens habitual trobar que totes les monedes són d'un mateix període de temps i regnat, perquè "quan algú oculta monedes, amaga el que ha anat recollint durant tota la vida". La coordinadora del laboratori ha afegit que aquestes troballes "ens donen una idea del dia a dia de la gent, del material que tractava, d'estris que feien anar i ens ajuden a conèixer aspectes de la vida quotidiana" de la ciutadania de l'època. 

Durant l'excavació també es van trobar petits elements de bronze, que adornarien petites caixes de fusta, molt material ceràmic i un parell de claus de pany. El laboratori també ha rebut dues monedes d'època romana localitzades a la mateixa zona. D'altra banda, també es va localitzar una baioneta per a mosquets al fons d'una trinxera excavada durant la Guerra del Francès, cap al 1810, que coincidiria amb el setge de les tropes napoleòniques. 

A més, en l'excavació feta entre la façana dels Docs i el carrer Príncep de Viana es van localitzar dos edificis de finals del segle XII amb diverses habitacions, flanquejats per dos carrers situats fora de les muralles que envoltaven la ciutat, que s'han decidit tapar per construir l'estació de busos a sobre, després de concloure, que tenien importància històrica però poc valor patrimonial.

excavacio autobusos lleida / Institut Arqueologic Paeria Lleida
Així és l'excavació arqueològica al solar de la futura estació d'autobusos / Paeria Lleida
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!