Menys restriccions. El Govern ha anunciat que el sistema del Ter-Llobregat, que proveeix d'aigua a 202 municipis que es troben a l'àrea de Barcelona i Girona, es troba en condicions de passar de canviar de fase. I ho fa de manera positiva, perquè deixa enrere l'excepcionalitat per entrar en alerta. Es tracta de la fase més fluixa de restriccions a l'ús d'aigua, i això significa que aquestes es trobaran al seu mínim, de manera que decauran diverses limitacions fins ara actives. Les pluges de les darreres setmanes han permès que els embassaments del Ter-Llobregat s'hagin anat omplint, fins al punt que ja han superat el 38,5% de la seva capacitat —lluny del mínim que va registrar a principis de març, quan es trobaven al voltant del 15%—, i per això el Govern ha decidit fer aquest pas a les portes de l'estiu. D'altra banda, el sistema de Darnius-Boadella, a l'Alt Empordà, també millora la seva situació per passar d'emergència II a emergència I.

Amb aquest pas, que entrarà en vigor a principis de la setmana vinent, el Ter-Llobregat torna a l'escenari en què es trobava el novembre del 2022. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha anunciat el canvi de fase aquest dimarts, remarcant que la "tendència creixent" de les darreres setmanes encara no ha acabat, segons les previsions oficials. Només en el que portem de juny, s'han incorporat 37 hectòmetres cúbics als embassaments del Ter-Llobregat, una quantitat similar a la que produeix la dessaladora de la Tordera en dos anys. Per la seva banda, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assenyalat que "ha plogut més del que s'esperava", i que "la pluja i els esforços del Govern" han permès "sortir d'una situació pràcticament catastròfica". Ara bé, ha cridat a actuar amb prudència perquè la sequera "no s'ha acabat".

Les noves restriccions

El canvi de fase al Ter-Llobregat afectarà més de sis milions d'habitants que viuen a un total de 202 municipis situats a les àrees de Barcelona i Girona. Aquestes són les principals novetats pel que fa a les restriccions, després de passar a l'alerta i deixar enrere l'excepcionalitat:

  • El límit de consum d'aigua per habitant i dia puja dels 230 litres als 250 litres.
  • L'agricultura haurà de reduir l'ús un 25% (i no un 40%). En el cas de la ramaderia, l'ús d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i la neteja dels animals.
  • Es deixa enrere la prohibició d'utilitzar aigua per al reg de jardins i zones verdes, i ara es restringeix al mínim indispensable, amb un màxim de 450 m³ per hectàrea i per mes. En el cas dels jardins particulars, només es podrà regar dos dies a la setmana.
  • Es manté la prohibició d'omplir totalment o parcialment fonts ornamentals i llacs artificials, excepte aquells amb vida aquàtica.
  • Pel que fa a les piscines públiques i privades d'aigua dolça, només es podran omplir i reomplir aquelles amb un sistema de recirculació de l'aigua, sempre que no se superin les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
  • La neteja de vehicles fora d'establiments dedicats a aquesta pràctica, continua limitant-se a vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula.
  • Es manté la prohibició a particulars de netejar carrers, paviments, façanes i similars utilitzant mànegues d'aigua, però es permet amb pal de fregar, amb galleda i esponja, o amb sistemes de neteja d'alta pressió.