Catalunya podrà tirar petards la revetlla de Sant Joan 2022. Ho havia ja anunciat el director general dels Bombers, Joan Delort feia dies, i avui s’ha confirmat en la presentació oficial del dispositiu que ha organitzat el departament d’Interior de cara a un dels dies més màgics del calendari festiu de casa nostra. Només es prohibeix l’enlairament de fanalets.
El departament que comanda Joan Ignasi Elena ha dissenyat un dispositiu, el més gran de la història, per garantir una revetlla segura i reduir el risc d’incendi forestal. Tot i el canvi de temps de les darreres hores, que pot arribar a donar treva durant alguns dies, la campanya forestal d’aquest estiu serà molt complicada i s’ha d’evitar costi el que costi que els coets, els petards i les fogueres de Sant Joan provoquin focs als nostres boscos.
🔥 Es pot fer foc i fogueres a Catalunya per Sant Joan 2022?
Prohibits els fanalets a tot el país
Tot i que es podran tirar coets i petards i es podran fer fogueres als llocs que els ajuntaments ho autoritzin, el departament d’Interior ha prohibit, a tot el territori nacional, l’enlairament de fanalets encesos. Aquests productes, que s’enlairen per l’escalfament de l’aire de l’interior del fanalet de paper amb una petita espelma, són molt perillosos. Els residus, alguns cops encara amb foc viu, tornen a terra, sense poder calcular on acaben aterrant, un fet que podria provocar incendis en un moment crític per la situació als boscos i zones de vegetació. La ciutat de Barcelona ja va anunciar aquest dilluns que també els prohibia a tota la ciutat.
A més d’aquesta mesura addicional, des d’Interior s’ha recordat les regulacions que ja hi ha vigents de cada any, com la prohibició d’ús de pirotècnia o qualsevol element de foc a menys de 500 metres de zona forestal a tot Catalunya. Les fogueres, alhora, no es poden fer sense autorització municipal i tampoc a menys de 500 metres del bosc. Els castells de foc i correfocs necessiten autorització de les delegacions del Govern.
Tot i que no es preveu que cap municipi de Catalunya estigui en Pla Alfa 3 aquesta dijous 23 de juny, la normativa prohibeix l’ús de pirotècnia, les fogueres o qualsevol foc a tot el municipi si es decreta aquest nivell de risc d’incendis.
Buscar espais controlats per tirar coets
A més de les restriccions generals d’aplicació per tot Catalunya, els ajuntaments del país podran establir bans municipals limitant l’ús de pirotècnia, totalment o parcial, en funció del seu nivell de perill d’incendi forestal. Des d’Interior recomana als municipis afectats pel Pla Alfa nivell 2 -perill molt alt d’incendi forestal- habilitar espais urbans pel llançament de pirotècnia, allunyats d'elements de vegetació, amb vigilància preventiva sempre que sigui possible, aprofitant els espais habilitats per a fogueres on ja es fa control. Des del Govern també s’ha demanat als municipis activar de manera preventiva els voluntaris de Protecció Civil i els voluntaris de les ADF per reforçar la vigilància forestal.
Els petards i les fogueres, vigilades
Els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra vigilaran també les zones forestals per evitar ensurts. Pel que fa als Agents Rurals 300 efectius que es dedicaran prioritàriament al control de la ubicació de les fogueres de Sant Joan i l’ús de material pirotècnic, per si es fa seguint la normativa vigent.
Des del 2016, s’han produït un total de 91 incendis forestals provocats per pirotècnia a Catalunya, que han cremat una superfície 152 hectàrees. El més important el va causar un nen de 13 anys que va llençar un petard a la zona de Rocallaura, a Vallbona de les Monges (Urgell) i que va devastar més de 100 hectàrees.
Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra també vigilaran les zones forestals. La policia de Catalunya desplegarà aquest Sant Joan el dispositiu més gran fet fins ara per aquesta nit. Es desplegaran 2.400 efectius per tal de donar seguretat a les festes populars, amb la presència d’agents d’ordre públic de l’ARRO i la Brimo, de la mobilitat, amb agents de Trànsit, i també de les zones d’oci amb agents de la Policia Administrativa. A més, aquest any es reforçarà la vigilància de les celebracions a les zones de platja del litoral català amb la presència de la Policia Marítima, que vetllarà per la seguretat d'embarcacions i la concentració de persones al llarg de la costa. Sumant els efectius que treballen durant el dispositiu i també els agents del servei ordinari, hi haurà operatius a Catalunya 4.545 agents dels Mossos d'Esquadra.
La policia catalana s’ha marcat dos objectius per aquesta revetlla, el control de les zones amb més presència de persones, durant la nit per evitar aglomeracions a andanes i mitjans de transport a la zona de platja, i ja de dia, per col·laborar amb els operatius de neteja municipals. A més, també es farà un reforç de la prevenció i actuació en casos de delictes contra la llibertat sexual, fent reforç també als punts Lila instal·lats en diversos punts de Catalunya.
Més Bombers
La celebració de la Revetlla de Sant Joan és la festivitat que més volum de serveis comporta per als Bombers de la Generalitat a causa, sobretot, dels serveis per extingir incendis de matoll o de contenidors. Aquests serveis, tot i ser habitualment incendis de poca extensió, es produeixen de forma simultània durant la Nit de Sant Joan. L’any passat es van rebre 763 avisos durant la revetlla. Els Bombers reforçaran, com és habitual, els efectius de guàrdia, durant la nit i també durant tot el dia 24 i es farà dotant de més efectius els parcs que, pels altres anys, tenen més feina durant aquestes nits.