Ha estat el culebrot d’aquesta setmana i probablement, del de la que ve. Un document intern de l’Ajuntament de Barcelona contempla una retallada en inversions de 107 milions d’euros durant el 2018 i el 2019. Es veurien afectats 159 projectes i entre ells hi ha 9 centres escolars, la biblioteca de Sarrià, el Teatre Arnau, el CAP de la Barceloneta o la ronda de Sant Antoni.
El govern d’Ada Colau ho nega, diu que no són retallades, que són “reajustaments”, un eufemisme que li serveix per explicar el retard d'alguns projectes que és incapaç de detallar. Reconeix, però, que el document existeix, encara que es basa “en el pitjor dels escenaris”, i assumeix que veu amb “preocupació” la davallada d’ingressos a les arques municipals.
La llebre l’aixecava dilluns el Partit Socialista. El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, alertava d’una davallada “històrica” en els ingressos de l’Ajuntament i ho atribuïa a dues qüestions: una reducció de les plusvàlues, que disminueixen un 23%, el que suposa 23 milions d’euros menys; i a una caiguda de l’IBI del 30%, l’equivalent a 130 milions d’euros. Les paraules de Collboni van trobar la ràpida reacció del govern municipal que no només va desmentir la davallada d’ingressos per l’IBI sinó que va anunciar que el consistori havia recaptat 4 milions d’euros més. Els càlculs “erronis” de Collboni es devien a un canvi en el calendari fiscal.
Una retallada de 107 milions d’euros
Però l’ombra de la retallada continuava planant sobre el govern d’Ada Colau i, Collboni, dimecres, posava xifres sobre la taula: 107 milions d’euros, el que equival al 30% de la inversió pública d’un mandat; 21 milions d’euros afectarien les inversions del 2018 i 86 milions més repercutirien en les del 2019.
Entre els projectes afectats, i segons un llistat facilitat per Esquerra Republicana, hi hauria 9 centres escolars: l’escola bressol Raval (Ciutat Vella), l’escola Can Malol (Sants-Montjuïc), el projecte i l’obra de l’escola Anglesola (Les Corts), l’escola Bressol La Teixonera (Horta-Guinardó), l’escola Antaviana, la nova escola bressol Can Carreras (Nou Barris) i l’escola bressol Casernes (Sant Andreu). També hi hauria retallades a l’Institut d’Educació Secundària 22@. Aquesta llista completa la publicava el diari La Vanguardia que explica que desapareixen les aportacions previstes a dos centres sanitaris de Sants-Montjuïc i l’eliminació dels 982.476,83 euros previstos pel nou CAP de la Barceloneta.
Tot i que la majoria d’inversions no supera el milió d’euros n’hi ha que contemplen una despesa considerable: la biblioteca de Sarrià, amb 5 milions; el túnel de Glòries, amb 4,7 milions; la reurbanització de la ronda de Sant Antoni (4,5); o les obres de la Fabra i Coats (4,08). Tampoc tirarien endavant la rehabilitació de la masia de Can Carreras (2 milions), l’Espai Joves de Les Corts (1,8) o el Casal de Barri Llobregós (1,7 milions).
No són retallades, són reajustaments
L’Ajuntament de Barcelona reconeix l’existència del document, però assegura que està "desfasat". Segons el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, és un text que forma part “de les desenes de documents que es fan des de l’Ajuntament i que preveuen diferents escenaris pressupostaris”. Aquest, en concret, preveu “la pitjor de les situacions” perquè es basa en la repercussió dels “fets d’octubre”.
Per Pisarello, és un “reajustament”, una “reprogramació” de determinats projectes. “Ho fem cada any”, assegura, i alhora alliçona: "Una retallada és un projecte que deixarà de fer-se i en aquest cas es tracta d'endarrerir obres... la pavimentació d'un carrer, per exemple".
Tot i això admet que la recaptació de l’Ajuntament està patint una davallada que li “preocupa” i, novament, llança pilotes fora i culpa, en part, la Generalitat i l’estat espanyol: “Una davallada de les transferències, el deute social de la Generalitat i l’Estat amb el consistori i una disminució dels ingressos per les plusvàlues”.
Segons el govern d'Ada Colau, el mandat es tancarà amb una inversió de 1.670 milions d'euros, 5 milions menys del que s'havia previst.
L’oposició exigeix un ple extraordinari
Esquerra Republicana demana un ple extraordinari per aclarir el ball de xifres. El líder dels republicans assegura que és un “cas gravíssim de desgavell econòmic i acusa l’alcaldessa de tenir “la cara molt dura”. Afirma, a més, que els districtes han rebut “instruccions” de reduir la despesa un 5%.
Des del PDeCAT, Xavier Trias també sol·licita un ple i es mostra contundent: "Molt de teatre, molt posar-se medalles en inversió social, però molta manca de transparència". El cap del grup Demòcrata demana a Colau que si el document al qual fa referència el PSC està caducat, “que presenti el nou”. El govern de Colau va rebre un ajuntament “sanejat” i “ara, en fase de creixement, fa retallades”.
Els socialistes s’afegeixen a qualsevol petició de ple extraordinari per part de l’oposició. Titlla el govern municipal “d’incompetent” i exigeix a Colau que “detalli les retallades”. “Parlar de reprogramacions a hores d’ara és, com a mínim, ridícul”, ha reiterat el líder dels socialistes, Jaume Collboni.
Des de les files del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz també reclama la compareixença extraordinària de Colau i la qualifica de "Colau Manostijeras".
Carina Mejías, al capdavant de Ciutadans, sol·licita a l’alcaldessa que “doni la cara” i aclareixi “la situació real” dels comptes.