Retornen a les costes catalanes 750 exemplars de coralls, gorgònies i esponges marines després de rescatar-les de xarxes de pesca. La iniciativa, emmarcada en el projecte de recuperació d’hàbitats del fons marí Life Ecorest, l’ha impulsada la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) i l’ha coordinada l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Les primeres accions de retorn han tingut lloc a Blanes i Llançà, on actualment els participants del projecte han rescatat de les xarxes de pesca més de 750 organismes. A banda, el projecte ha recuperat aquaris instal·lats a les confraries de pescadors de Girona i Vilanova i la Geltrú. L’objectiu del projecte és restaurar prop de 30.000 hectàrees d’hàbitats marins profunds al litoral Gironí i Barceloní amb la col·laboració del sector pesquer fins al 2026.
Les gorgònies Eunicella cavolini, Eunicella singularis affita i Leptogorgia sarmentosa, briozous; el corall tou Alcyonium palmatum, així com diferents espècies de demoesponges, han estat els exemplars més rescatats a les campanyes.
Els exemplars s’han retornat al mar en zones de veda permanent
Els experts han retornat els més de 700 exemplars recuperats al mar, concretament en zones de veda permanent, és a dir, espais on els pescadors tenen prohibit o restringit exercir la pesca. Aquestes zones coincideixen amb espais on hi ha actiu el projecte Mètode Bàdminton, una tècnica que consisteix a fixar els organismes a un còdol i llençar-los al mar des de la coberta dels vaixells pesquers. Seguint aquests passos, els exemplars arriben al fons marí en posició erecta, la manera òptima per la seva supervivència, expliquen els biòlegs. Per aconseguir-ho també s’ha utilitzat un bioalliberador anomenat BiLi, un estri que permet reproduir el Mètode Bàdmiton a gran profunditat i deixar anar un gran nombre d’exemplars a la vegada. Aquesta metodologia s’ha utilitzat abans en campanyes oceanogràfiques desenvolupades per l’ICM-CSIC i la Universitat de Barcelona (UB) en el marc del projecte, en les quals s'han alliberat un total de 41 exemplars en quatre zones de veda a una profunditat d’entre 90 i 140 metres.
El 95% de les gorgònies alliberades segueixen vives un any després del seu retorn al mar
Els experts han comprovat que el 95% de les gorgònies alliberades segueixen vives un any després del seu retorn al mar. Els biòlegs n’han fet el seguiment a través d’imatges obtingudes gràcies a un vehicle submarí operat remotament. Un cop verificat l’èxit de la iniciativa, el projecte ha inaugurat una nova etapa on el retorn al mar dels organismes es fa des dels vaixells de pesca.