Reunió discreta, sense foto i sense sortir a l’agenda. Així va ser ahir, dijous, la primera trobada entre el president Pere Aragonès i els sindicats dels Mossos d’Esquadra, en el marc del Consell de la Policia, al departament d’Interior. Era el primer cop a la història que el cap de l’executiu català s’asseia a la taula d’aquesta reunió bilateral entre administració -cúpula política i tècnica- i sindicats. 

Aquestes reunions les presideix normalment el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i el director general de la policia, Pere Ferrer, però aquest dijous, en una sessió extraordinària, va ser el mateix president qui la va presidir. 

Tot i que el departament d’Interior no ha volgut ni confirmar la presència del president a la reunió, fonts coneixedores de la reunió sí que han confirmat que Aragonès va ser a la reunió i va fer un discurs, gairebé d’una hora, dirigit als sindicats dels Mossos d’Esquadra presents al Consell de la Policia. Després del seu discurs, “clarament polític”, asseguren des dels sindicats policials, els representants dels agents dels Mossos van interpel·lar al president amb les seves reivindicacions. 

 

Aragonès es posiciona al costat dels Mossos

Aragonès va centrar el seu discurs en tres potes: en mostrar-se al costat de la policia del país, en defensar el canvi d’organització de la defensa jurídica dels Mossos -ha passat del gabinet d’Interior a portar-se directament des del Palau de la Generalitat- i també en defensa la comissió que ha arrencat al Parlament de Catalunya que ha de revisar el “model policial” dels Mossos d’Esquadra.

Després del discurs del Molt Honorable, els diversos representants al Consell de la Policia van rebatre alguns dels arguments del president, sobretot, en coincidència tots els sindicats, en la forma com Interior ha decidit exercir la defensa jurídica d’agents del cos dels Mossos d’Esquadra. Els sindicats creuen que el canvi respon a pressions polítiques, però el president, segons els mateixos sindicats, ha “llençat pilotes fora” i ha assegurat que “els Mossos d’Esquadra sempre tindran la garantia jurídica”.

El president també va voler evidenciar que el projecte del seu Govern és dotar el cos dels Mossos d'Esquadra cada cop de més recursos per anar assolint noves competències i exercir de "policia nacional", en un model de policia integral en tots els vessants de la seguretat, preparant el cos pels reptes que venen i que ha d'assumir la policia de la Generalitat per afrontar una nova etapa d'expansió i no de replegament.

Des d’Interior avalen també el canvi de model assegurant que ara, fent la gestió directament des dels serveis jurídics de la Generalitat s’aconseguia un millor servei, oferint assistència 24 hores al dia, els set dies de la setmana, un fet, asseguren, que no era possible quan la defensa dels policies es feia directament des del departament.

La comissió per rendir comptes

Tot i que Aragonès va assegurar estar al costat dels Mossos i saber quina és la feina de la policia, també va assegurar que la policia de Catalunya està sota la lupa i que això els obliga a ser molt transperents i a rendir comptes i que  la comissió al Parlament de Catalunya ha de servir per això. El president, però, va demanar allunyar-se del soroll mediàtic i ser autoexigent per millorar cada dia.

Els sindicats demanen “fets” a Aragonès

Si bé la cançó del president ha agradat en general als sindicats, tots han anat a la una en demanar fets concrets. Josep Miquel Milagros (USPAC) ha explicat que li van traslladar al president que el seu sindicat “no és confiat” amb la classe política; “no s’ho mereixen”, però que si realment Aragonès vol sumar i que les coses "vagin diferent", “que ho demostrin amb fets i no només amb paraules”.

“Ens ha demanat que fóssim tots un, tots el mateix, polítics, comandaments i sindicats; si així ho vol, si vol que el creiem, han de canviar moltes coses”, ha assegurat Milagros en una conversa amb ElNacional.cat

Imatge d'arxiu d'agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra en una actuació a la UAB / Kike Rincón

Per la seva banda, Imma Viudes (SAP-Fepol), ha explicat també a aquest mitjà, que la rèplica del seu sindicat a les paraules del president Aragonès s’han centrat sobretot a criticar el nou model de defensa jurídica i li ha demanat que “s’allunyi de la hipoteca que té amb alguns sectors”, fent referència als acords que té amb els antisistema de la CUP al Parlament de Catalunya, qui els sindicats creuen que és qui força al Govern a fer la comissió en les línies mestres que estan dibuixades fins al moment. Uns sectors, s’assegura des del SAP, “l’objectiu dels quals és posar contínuament en tela de judici les intervencions policials”.

El sindicat, asseguren, afronta la comissió al Parlament  com “una oportunitat per debatre i millorar el model policial”. Però volen que finalitzi “amb mesures que ofereixin garantia jurídica als Mossos en l’exercici de les seves funcions, però amb mesures també, que els aïllin del soroll polític que sempre han patit”. Altres sindicats presents a la reunió també han alertat a Aragonès que si Interior no pot garantir la seguretat als agents, les unitats d'intervenció, la Brigada Mòbil i l'ARRO tenen el perill de quedar-se sense agents, que aniran buscant noves destinacions per evitar ser sempre a l'ull de l'huracà, en totes les intervencions que es facin.

Primer cop que el cap suprem dels Mossos assisteix al Consell

Milagros i Viudes han celebrat també que el president s’hagi assegut amb els sindicats dels Mossos d’Esquadra al Consell de la Policia, que és el primer cop a la història que un president de la Generalitat de Catalunya ho fa. Segons consta a la Llei 10/1994 del Parlament de Catalunya, recau sobre el president, el comandament suprem de la policia catalana, si bé, per transferència, és el conseller d’Interior i el director general de la Policia, qui ho executa.

El passat mes d'octubre Aragonès no va participar presencialment en l'acte del Dia de les Esquadres i va enviar un vídeo gravat des de Palau, també en la línia del discurs d'ahir, donant suport al cos dels Mossos d'Esquadra.

 

Imatge principal: Ferrer, Elena, Aragonès i Amoròs, en una imatge d'arxiu / David Zorrakino (EP)