Reunió dels pagesos de Ponent amb la CHE a Saragossa per exigir més garanties de reg pels fruiters, així com de l'aigua disponible per a les explotacions ramaderes. Representants d'organitzacions i col·lectius agraris s'han trobat aquest dijous amb la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), María Dolores Pascual, i altres tècnics per tal d'analitzar els diferents escenaris de sequera que han portat a la pèrdua de cultius a la conca del Segre i buscar solucions a la manca d'aigua.
Qui ha sol·licitat la trobada ha sigut l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), tot i que s'han sumat associacions com ASAJA Lleida, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la Plataforma Manifest Gran Urgell i l'Asociación de Forrajes (AEFA). Els ha acompanyat el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín.
Un pla d'estalvi d'aigua
Els pagesos han posat sobre la taula "la greu problemàtica" a l'hora de decidir les dotacions d'aigua que es podran tenir a partir de la setmana vinent, motiu pel qual han demanat més garanties de reg pels fruiters, han exigit aigua per les granges i han fet una crida als ajuntaments de les comarques afectades per la sequera a fer un pla d'estalvi d'aigua. Durant l'exposició dels escenaris que han portat a la manca d'aigua a la conca del Segre, la CHE ha assegurat que els aprofitaments hidroelèctrics durant les dues últimes campanyes han turbinat "exclusivament" l'aigua servida per a cabal ecològic i regadiu. L'excepció va ser l'any 2020, quan l'embassament va abocar per tenir un resguard per seguretat per a laminació dels cabals d'avinguda del temporal Glòria.
Segons la CHE, la reunió ha servit per constatar la necessitat de col·laborar per posar en marxa instruments d'adaptació a l'escassetat hídrica davant de la proliferació de fenòmens naturals inevitables (com la sequera actual). L'organisme també ha posat de manifest que la col·laboració del concessionari dels aprofitaments hidroelèctrics del riu Noguera Pallaresa amb les necessitats del regadiu en els moments de més demanda del subcanal d'Urgell permet una gestió molt menys tensada en aquest subsistema.
Reg de supervivència
En aquest sentit, ja hi ha dates per al primer torn del reg de supervivència dels arbres del canal d'Urgell: serà entre els dies 12 i 21 de juny, tal com va aprovar aquest dimecres el ple de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell. Es tracta del primer torn de reg que circularà pel canal principal des del seu tancament a finals d'abril per les reserves escasses a causa de la sequera. Ara, i durant deu dies, es distribuirà aigua per les boqueres, d'acord amb una nova pauta de repartiment en funció de la superfície d'arbres —alhora que se subministrarà aigua de manera conjunta per als abastaments. Es preveu establir un segon torn de reg a mitjans de juliol, que s'acordarà en una futura assemblea de la comunitat a principis de mes.