La Unitat de Tecnologia Química del centre tecnològic Eurecat mostra les noves funcionalitats de l'aplicació col·laborativa NasApp, que permet generar mapes de males olors, amb l'objectiu de combatre i preveure episodis de contaminació odorífera mitjançant la participació ciutadana i empresarial. Nas App és una plataforma de dades multicapa que connecta percepcions empíriques d'olors amb un sistema d'avisos en temps real d'episodis no desitjats a zones habitades. D'aquesta aplicació, es desprèn que els dos municipis catalans amb la taxa més alta de pudor són Reus i Vilanova i la Geltrú. Encara que cal tenir en compte que aquest estudi afecta només als municipis o zones que, de moment, han decidit participar.

A la vegada, cal tenir en compte que aquest projecte es basa en 2.500 informadors a tot el món i la seva distribució, amb més incidència en unes zones que altres, també pot condicionar els resultats. D'acord amb l'enginyer ambiental del centre tecnològic Eurecat Isabel de Lucas, la ciutadania valora “molt positivament el projecte, especialment quan veuen com les aportacions promouen la millora del seu entorn i poden generar resultats positius de manera directa”. Mitjançant tècniques de Big Data, l'aplicació permet complementar un històric de registres fets pels ciutadans amb estudis de retrotrajectòries d'aire i utilitzar aquesta comparativa per determinar l'origen dels episodis d'olor i confirmar o descartar l'efectivitat de les millores tècniques plantejades per els emissors per mitigar les molèsties”, detalla De Lucas, MSc a Enginyeria Ambiental.

Sovint, es parla de contaminació acústica o també lumínica però la del nas també és important. Segons un estudi de la Universitat de Valladolid, la pudor per contaminació afecta un 25% de la població espanyola. Sovint, les causes venen motivades per les aigües residuals, centrals nuclears, residus, abocadors, fàbriques, entre d'altres. Perllongar en el el temps aquest ambient pot provocar vòmits, mal de cap o problemes respiratoris.

Si ens fixem en el mapa, trobem altres ciutats que també estan en el rànking de la pudor considera com 'molt forta': Granollers, Mollet del Vallès, Salou, Constantí, Tarragona, Vilallonga del Camp, la Pobla de Mafumet i Alcover. Després, hi ha tres categories restants: forta, mitja, feble i molt feble. En la forta trobem com a destacades l'Hospitalet de Llobregat, Rubí, Abrera o Vallromanes. En el nivell mitjà trobem Olesa de Montserrat, Les Roquetes del Garraf, Llerona i Canovelles. En el feble apareix el Prat de Llobregat i el molt feble, Girona i Sitges. En el cas de Barcelona, apareixen algunes franges registrades del barri de l'Eixample que correspondrien al nivell mitjà i en el cas de Lleida, el mapa o ho registra.

mapa eurecat

Mapa de Catalunya elaborat per Eurecat sobre la incidència de la pudor als municipis

Si ens fixem en el conjunt de l'Estat espanyol, a Catalunya (2.016), el País Basc (207) i Andalusia (84) és on s'han detectat més respostes de la ciutadania en el darrer any, perquè és allà on NasApp ha desenvolupat més projectes. Així doncs, al País Basc, la poder se centra a Biscaia i a Andalusia, a Sevilla. D'altra banda, a les Illes Balears, el mapa se situa a l'illa de Mallorca, concretament detecta més pudor a Calvià.

Què és Eurecat?

Eurecat és un proveïdor de tecnologia innovadora i diferencial per donar resposta a les necessitats d'innovació i impulsar la competitivitat tecnològica en el món empresarial. A tall d'exemple també tanca acords de col·laboració tecnològica. El darrer, amb la Unió Patronal Metal·lúrgica, UPM, per millorar la competitivitat de les empreses mitjançant l’R+D+I, la formació tecnològica especialitzada i els serveis tecnològics.

Acord entre el president d'Eurecat, Xavier Torra, i el president d'UPM, Jaume Roura

Fotografia de portada: imatge de la plaça del Mercadal de Reus