L'equip jurídic de la reconeguda revista satírica Mongolia ha comparegut davant el jutjat d’instrucció 12 de Barcelona per demanar l’arxivament de la causa impulsada per l'associació Manos Limpias, en la qual es denuncia un delicte d’ofensa als sentiments religiosos per una portada de la revista que mostrava una il·lustració del nen Jesús convertit en un excrement. Després de la seva declaració, un dels editors de la revista, Pere Rusiñol, ha explicat que la jutgessa s’ha interessat per saber si la publicació tenia la intenció de "vexar personalment" o "ofendre a un col·lectiu".

Durant la compareixença, Pere Rusiñol ha defensat la naturalesa satírica de la revista, basada en informació i crítica social i ha remarcat que "cap col·lectiu queda exempt de la crítica social", citant exemples dels col·lectius ultracatòlics que han atacat els col·lectius feministes i LGTBI. Rusiñol ha afirmat que Mongolia està protegida pel dret a la llibertat d’expressió dins l'ordenament jurídic europeu i ha manifestat la seva confiança que la justícia arxivarà el cas.

A més d'intentar l'arxivament de la causa, Mongolia està considerant presentar una querella contra els col·lectius que van presentar la denúncia, acusant-los d'intimidació per limitar la llibertat d'opinió. Els editors han expressat la seva determinació de continuar publicant una revista que representa valors liberals en societats democràtiques, on la llibertat d'expressió i el pluralisme són fonamentals. D'altra banda, l'editor Darío Adanti, també denunciat pel mateix cas, havia de comparèixer telemàticament des de Madrid, però aquesta declaració ha estat ajornada a causa d'un problema logístic d'un requisit jurídic.  

Coincidint amb la declaració, Amnistia Internacional ha reclamat una modificació “urgent” del Codi Penal per atemptar contra la llibertat d’expressió i anar contra els estàndards internacionals de drets humans. “Esperem que la denúncia no tingui major recorregut judicial. El delicte d’ofensa contra els sentiments religiosos hauria de desaparèixer d’una vegada del Codi Penal”, han destacat. Amnistia ha considerat que el fet que el contingut d’una publicació pugui “no agradar” a una part de la població no ho converteix en delicte.