Amb la Unió Europea preparant-se per una intervenció del mercat elèctric davant una pujada dels preus de l'energia que no cessa i amb els líders d'arreu del continent enviant missatges de preocupació a la població per uns hiverns molt difícils d'ara endavant, des del govern espanyol insisteixen que es tracta d'una situació molt complicada, però que en el cas de l'Estat, per la seva condició d'illa energètica, no afectarà de manera directa als ciutadans, encara que sí que es notarà, com ja està passant, un augment significatiu del preu de l'energia.
Subministrament pràcticament garantit
En aquest sentit, davant la possibilitat que s'hagin de fer talls en el subministrament del gas en determinats països d'Europa, la ministra Teresa Ribera ha descartat que aquesta situació es doni a l'Estat, tret que tinguin lloc un seguit de circumstàncies inesperades, com ara un accident o condicions meteorològiques imprevisibles. "Després de fer una anàlisi de la situació, estem convençuts que no hi haurà talls. En un 99% dels casos el subministrament de gas està garantit", ha insistit Ribera, fent una crida a la tranquil·litat dels espanyols davant un context molt complicat.
Ribera ha insistit que la situació espanyola no té res a veure amb la de la resta de països d'Europa: "Fins ara hem hagut de construir un sistema molt més sòlid i diversificat. Per això tenim una gran capacitat de generació amb productes locals. Això no vol dir que no ens afecti, els preus evidentment pateixen. Així, després de garantir el subministrament el nostre objectiu és mitigar al màxim les afectacions d'aquests preus elevats", ha reflexionat.
Crítiques a França pel rebuig al Midcat
En aquest sentit, la ministra i vicepresidenta tercera ha assenyalat França com un dels països més afectats i que depèn de les importacions de països veïns, però alhora s'ha negat a col·laborar en la represa de les obres del Midcat mentre que Europa va posar com a condició el consens entre els territoris afectats per finançar el projecte. Per això, Ribera ha lamentat que "dificulti acabar de completar unes instal·lacions que són d'interès comunitari", i per la qual Espanya i Alemanya aposten.
Més descomptes al transport públic
A banda del preu de la llum, el preu dels carburants continua sent molt elevat. Amb tot, la xifra està mitigada pel descompte de 20 cèntims el litre que fa mesos va aprovar el govern espanyol davant una situació insostenible. Ara, Ribera no ha volgut posar data de caducitat a aquesta mesura, però ha recordat que l'Executiu n'ha posades en marxa d'altres com la gratuïtat o els descomptes en el transport públic, quelcom que encara és més útil contra l'emergència climàtica i per les butxaques dels ciutadans.