Ripoll va quedar lligada als atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017 perquè la majoria dels terroristes gihadistes eren veïns d’aquest municipi. Set anys després d’aquells terribles atemptats, que van deixar 16 víctimes mortals i més de 150 ferits de 34 nacionalitats, l’Ajuntament de Ripoll, liderat per la batllessa del partit ultra Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha inaugurat un monument en record seu. Ha volgut ser un acte de restitució a la memòria de les víctimes perquè, segons denuncia Orriols, vol “contrarestar el vergonyós homenatge” que l’Ajuntament va fer fa set anys i que, segons la batllessa, “semblava més enfocat als familiars dels assassins que no pas a les víctimes”. Orriols ha criticat que a l’acte no hi hagi assistit cap de les autoritats de Catalunya que hi han estat convidades, entre les quals representants del govern de la Generalitat i de la Delegació del Govern espanyol.
Emotius testimonis de les víctimes
L’acte d’aquest diumenge, que s’ha celebrat en la plaça de l’Ajuntament de Ripoll, i que ha tingut l’acompanyament musical de la violoncel·lista Eva Curto, ha estat encapçalat pel govern municipal i ha comptat amb la presència d’unes 300 persones, entre les quals desenes de veïns i veïnes que han volgut afegir-se a l'homenatge, membres dels cossos de seguretat i emergències, i també algunes víctimes supervivents dels atemptats, com Ivan Morales, que tenia 10 anys quan van passar els atemptats, o la seva mare, Iolanda Ortiz, que han intervingut per denunciar i reivindicar que les institucions s’hagin oblidat de les víctimes. Ivan ha assenyalat que en set anys, ningú no els ha preguntat ni a ell ni als seus familiars com estan, mentre que la Iolanda ha admès el patiment i la culpabilitat que ha sentit durant anys. “Jo vaig poder salvar el meu fill, l’Ivan, però mai oblidaré les persones que tenia davant i que la furgoneta va matar. No vaig poder salvar les dues persones de davant meu. Durant tres anys m’he sentit culpable per no haver-les pogut salvar”, ha reconegut, i ha expressat que “no se li pot demanar a una persona que té una vivència com aquesta que giri full perquè està viva”. “De vegades —ha reblat— no calen grans reconeixements, sinó una abraçada i sentir que tens gent a prop”.
Un monument de pedra amb 16 noms
El moment més emotiu ha estat quan s’ha inaugurat el monument que homenatja les víctimes, un senzill monòlit de pedra de marbre de color verd que és obra de l’escultor local Domènec Batalla, que ha intervingut a l’acte per explicar que inclou una la placa metàl·lica amb els noms de les 16 víctimes i també 14 forats i dos angelets (en referència als dos infants morts) “que representen els 16 mons diferents de cadascú”.
L’alcaldessa Orriols i una de les víctimes dels atemptats, Elisabet Caritg, han retirat la senyera que tapava el petit monument, amb la placa que porta un text que diu: "En honor i memòria de les víctimes dels atemptats terroristes de l'agost del 2017". Les víctimes presents a l’acte han començat l’ofrena floral davant del monument, i tot seguit ho han fet els representants polítics, institucions, entitats i representants dels cossos policials que també hi han volgut ser presents. A l’acte hi ha intervingut la batllessa, Sílvia Orriols, que ha agraït en nom de l’Ajuntament de Ripoll la presència de les víctimes “en un moment tan dur i en aquestes dates tan assenyalades”, i també ha donat les gràcies a les autoritats municipals i els representants dels cossos policials. L’alcaldessa ha criticat la “nefasta gestió municipal” del govern anterior i ha reconegut que l’acte d’avui vol “contrarestar el vergonyós homenatge” que es va fer l’any 2017, quan van tenir lloc els fets, i espera que a partir d’ara Ripoll no sigui recordada com la vila dels terroristes, sinó com “la vila que es va alçar en contra del terrorisme”.
Discurs islamòfob de la batllessa
L’alcaldessa ultra, que es reconeix obertament com a islamòfoba, ha reconegut que no han convidat la comunitat islàmica del municipi i, de fet, els ha vinculat directament als atemptats, segons informa l’ACN. “Si es van fer discursos cridant a la gihad a dins d’un centre de culte, m’imagino que els responsables del centre n’eren conscients i ho van permetre. Per tant, els considerem còmplices”, ha dit. Orriols ha assegurat que la comunitat islàmica “encara és més hermètica i tancada que abans” i creu que al municipi, tant abans que es perpetressin els atemptats com set anys després, “hi ha dues societats que avancen en paral·lel”.
Els retrets d’Orriols han continuat i els ha dirigit contra les institucions que han declinat l'assistència. L’alcaldessa ha explicat que, per voluntat expressa de les víctimes, s’ha convidat “tothom, prescindint d’ideologies i banderes” perquè l’Ajuntament volia “abandonar qualsevol politització de l’acte”. Amb tot, ha lamentat que “moltes institucions han declinat assistir” a l’acte, entre elles la Generalitat. Tampoc no hi han assistit els regidors de l’oposició municipal, ni tampoc hi han participat familiars dels terroristes de Ripoll.
Un Iron Man vigilant
Un moment emotiu ha estat quan Robert Manrique, víctima de l’atemptat d’Hipercor i portaveu en funcions de la Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT) i els familiars de les víctimes han fet lliurament a l’Ajuntament de Ripoll del nino d’Iron Man que portava el nen australià de 7 anys que va morir a l’atemptat a la Rambla de Barcelona. Manrique ha explicat que la mare de la criatura li havia demanat que el custodiés i, en una decisió “espontània”, ha dit, han decidit lliurar-lo al consistori perquè “vigili que no hi hagi més dolents a Ripoll”.