El clam en defensa del riu Ebre i el seu Delta ha tornat a ressonar fort aquest diumenge al centre de Barcelona. 15.000 persones, segons l'Ajuntament, convocades per més de 60 entitats, partits polítics i sindicats secunden la manifestació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) contra el Pla Hidrològic de la conca, en una mena de ‘continuació’ o ‘partit de tornada’ de la històrica concentració del passat 7 de febrer a Amposta.
Una riuada de gent ha sortit aquest 5-J de la plaça Universitat en un marcat ambient festiu i reivindicatiu, i per defensar que la lluita per l’Ebre és la de tot un país i no només d’un territori. La manifestació ha volgut ser la prova de foc definitiva per convèncer la Comissió Europea que faci modificar l’actual Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre al Govern espanyol.
La festa cívica ha estat també una reivindicació política que ha sortit de plaça Universitat i que ha acabat a la plaça de la Catedral amb els parlaments de les entitats de Catalunya, València i l'Aragó que estan contra el pla Hidrològic. Miquel Solana, des de l'Aragó, ha estat el més contundent contra el Govern espanyol: "Arriba una nova manera de fer política. És la prova del cotó de com gestionar el franco-pantanisme del segle passat". De fet, tots els portaveus de les plataformes han reptat al nou Govern que surti del 26-J i a totes les forces polítiques a derogar el Pla Hidrològic. Solana ha denunciat també el pla de conca de l'Aragó que preveu fer 50 pantans per trasbalsar l'aigua a Múrcia i Barcelona.
Matilde Font de la Plataforma "Lo Riu és vida" ha estat contundent: "Perquè el que defensem és el més lògic, guanyarem". I Laia Funtaner dels Joves de les Terres de l'Ebre s'ha referit a la gestió "caciquista dels poders fàctics locals que actuen com si encara estiguessin en ple franquisme", i ha denunciat la consulta a Tortosa de la setmana passada on va guanyar el sí a mantenir el monument franquista que hi ha al bell mig del riu. Per aquestes ideologies, ha dit Funtaner, molts joves han marxat de les Terres de l'Ebre i mantenen "la lluita que ens permeti tornar".
Susanna Bella de la Plataforma Terres de l'Ebre ha proclamat que el Pla Hidrològic de la conca "és la fi del Delta, un dels espais naturals més emblemàtics" i ha denunciat que les 450.000 hectàrees de nous regadius i nous embassaments "deixaran el cabal inferior al que havia previst el govern d'Aznar i és l'avantsala del Pla Hidrològic Nacional".
La marxa ha estat una festa al final, a la plaça de la Catedral, on Pepet i Marieta i Riu en so han posat el toc musical en mig dels parlaments que s'han anat succeint sobre l'escenari. Jotes de les Terres de l'Ebre i cançó reivindicativa per tancar una marxa blava que ha omplert el centre de la ciutat, també amb la música de les bandes d'Alcanar i Amposta.
El Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre suposa ampliar en més de 700.000 les hectàrees de regadius a Espanya, més de la meitat a la conca de l'Ebre.
Amb aquesta nova demanda d'aigua es podria absorbir fins al 70% dels cabals circulants per aquesta demarcació, i el cabal ecològic del riu a Tortosa es reduirà fins a 3.000 hectòmetres cúbics per any, per sota dels càlculs recomanats per la comunitat científica i la Generalitat.
La segona capçalera
Diverses capçaleres han format la manifestació. A la segona hi havia tota la cúpula política del país amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller d'Infraestructures, Josep Rull. També hi havia el cap de llista per Barcelona d'En Comú Podem, Xavier Domènech; i el seu homòleg d'ERC, Gabriel Rufián; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; l'eurodiputat Francesc Gambús; el secretari general d'UGT, Camil Ros, i el coordinador d'Unió de Pagesos, Joan Caball, entre d'altres.
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat que l'Ebre sense cabal suposaria la "mort" del Delta. En declaracions als periodistes a la manifestació en defensa del riu Ebre a Barcelona, ha asseverat que un pla que no defensi els cabals ecològics de l'Ebre "no és un bon pla" per a Catalunya. "No només és dolent per als habitants del Delta i de la zona de l'Ebre, és dolent per a tot el país", ha assenyalat Forcadell. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha parlat en nom de tot el govern municipal que ha assistit en ple a la manifestació: "Estem aquí per defensar els béns comuns. L'aigua, que és un bé fonamental, el delta, un ecosistema, i també el futur dels nostres fills i filles. Per defensar el territori, la capital havia d'estar al costat de les Terres de l'Ebre".
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha afirmat que la Generalitat continuarà lluitant "amb totes les seves energies" contra el Pla Hidrològic aprovat pel Govern espanyol en funcions del PP, ja que el considera perjudicial per al medi ambient i per a l'economia catalana. En declaracions a periodistes, ha destacat que el pla aprovat és perjudicial per als cabals ecològics del riu Ebre, així com per al seu delta i els regadius, perquè "no aposta per la seva modernització". Rull ha explicat que els manifestants parlen "el mateix llenguatge" que la Unió Europea (UE) perquè, de la mateixa manera que la Directiva marc de l'aigua, defensen una apel·lació d'usos i que aquests han de ser compatibles, però que n'hi ha un de prioritari: el cabal ecològic del riu. Pel conseller, la sostenibilitat significa "estendre la qualitat de vida" de les generacions presents sense hipotecar la de les futures, i que la Generalitat ha presentat un contenciós administratiu a nivell de la UE. "Si Catalunya tingués un Estat propi, seria molt més senzill defensar el cabal ecològic de l'Ebre", ha afirmat, i ha posat l'exemple de Portugal com un Estat independent que té potestat en relació amb el riu Tajo i Duero.