Si toquen l'escola catalana, toquen un dels consensos més arrelats de la societat, i és per això que avui 35.000 persones -segons la Guàrdia Urbana- s'han manifestat a Barcelona per blindar el català davant les últimes ofensives contra la immersió, perpetrades principalment per un Tribunal Suprem que ha imposat un 25% de les hores lectives en castellà. És arran d'aquesta sentència que la plataforma Somescola ha convocat una gran mobilització amb inici a la plaça Tetuan de Barcelona on hi ha participat la comunitat educativa, societat civil, Govern i partits sota el lema "Ara i sempre, l'escola en català". 

Abans d'iniciar-se la marxa a les 11h, on han dominat clams com "independència" i "unitat", han parlat davant els mitjans representants socials i de la comunitat educativa, que han coincidit en una petició molt clara: que el Govern no s'ha de doblegar, que ha de defensar la immersió lingüística de totes totes i que s'ha de fer costat a la comunitat educativa

 

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha estat un dels representants que ha intervingut, per avisar que el catalanisme social, cívic i polític sortirà al carrer per defensar el model d'escola catalana, "un model d'èxit que es garantia de cohesió social". És per això que ha demanat plantar cara a una nova intromissió del poder judicial.

Des de l'STEC Iolanda Segura ha demanat a l'Executiu "valentia i fermesa" per blindar el model d'escola catalana, mentre que Sergi Perelló de la Intersindical ha avisat que estaran amatents i expectants al compliment de la immersió. Per part de Plataforma per la Llengua Òscar Escuder ha valorat positivament les propostes que treballa la Conselleria d'Educació, però ha avisat que no es pot donar la responsabilitat a l'escola i també ha demanat als pares ser exigents amb les administracions.

Camil Ros de la UGT ha reivindicat la llengua catalana com eix vertebrador de la societat, i Javier Pacheco de Comisions Obreres ha demanat a les administracions que destinin tots els recursos necessaris a la immersió: "No podem acceptar que entre 50 i 80 famílies creïn un conflicte lingüístic", ha dit en referència a les poques famílies que demanen més hores en castellà a les aules. Finalment des de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica Pilar Gargallo ha demanat seguir treballant sobre els consensos sense que hi hagi ingerències externes. 

Acte polític Somescola a l'Arc de Triomf / Montse Giralt

L'ANC, per la seva banda, ha decidit fer la seva amb un acte propi i "més reivindicatiu", just abans de començar la manifestació a la qual després s'ha afegit. La presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha assegurat que només la independència salvarà la llengua catalana: "No podem blindar res, només un estat català ens blindarà". 

Aragonès, Borràs i partits

Llavors ha estat el moment dels polítics. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat respondre a les ofensives del nacionalisme espanyol amb cohesió i consensos, i ha carregat contra aquells que volen "esgarrapar quatre vots" amb mentides, un dia després que el líder del PP, Pablo Casado, fes unes declaracions absolutament falses sobre l'escola catalana. Amb tot, el cap de l'Executiu ha assegurat que el Govern està compromès en la defensa de la llengua i ha agraït a la societat catalana que es mobilitzi: "L'escola no es toca". 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès / Montse Giralt

També ha intervingut la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha lamentat que avui Catalunya hagi de sortir al carrer un cop més per defensar el que "no caldria" que s'hagués de defensar, i ha atacat a un estat espanyol que "no domina l'idioma de la diversitat" ni dels consensos, sinó que l'únic idioma que domina és el de la imposició: "Volem el català a tot arreu amb normalitat i fermesa". 

Els partits han apostat fort per aquesta manifestació i per mostrar una imatge d'unitat al voltant del català,  i per això molts dels representants i diputats han decidit unir-se avui a la convocatòria. Més enllà d'Aragonès i Borràs, també hi ha estat present la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha alertat a aquells que volen trencar consensos, que no podran. Al seu torn, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha demanat a les autoritats judicials que treguin les seves sentències de l'escola i deixin la llengua en pau. 

Aurora Madaula del Consell per la República, ha exposat com s'han ofert al Govern per col·laborar en la defensa del català, i ha opinat que les institucions han de defensar les lleis i els decrets ja aprovats a favor de la llengua, a banda de donar protecció també als funcionaris, directors d'escoles, professors, pares i alumnes: "Hi ha eines per fer-ho i cal que s'executin".

Des de la CUP, Carles Riera ha alertat que la convocatòria és una confrontació directa amb l'extrema dreta, la qual no aconseguirà que reculi, i també un avís per dir a l'estat que l'escola catalana no es toca. Des dels comuns, Jéssica Albiach ha instat a acabar amb els partidismes que intenten tombar un model de consens: "Davant les barbaritats i mentides de Casado, la resposta que podem donar és d'una Catalunya unida en els seus consensos". Finalment, des de Demòcrates, Antoni Castellà ha destacat com el model d'immersió lingüística és un referent de pau i concòrdia. 

Concerts en català

Actuació de Suu / Montse Giralt

Un cop arribats a l'Arc de Triomf, diversos representants de Somescola han llegit un manifest on han carregat de nou contra una sentència que és una agressió a l'escola catalana: "Que un jutge decideixi, és un escarni als professionals de l'educació", i ha demanat a la societat catalana seguir-se mobilitzant per defensar el model educatiu, sempre blindant consensos de país. També hi ha hagut actuacions musicals de Joan Dausà, Júlia Blum i Sara Roy, Suu i Meritxell Nedderman.

 

 

 

A la imatge destacada, capçalera de la manifestació / Montse Giralt