Fa dos anys, el Govern va aprovar un decret llei d'acceleració del desplegament de les energies renovables que establia les bases per impulsar la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, participatiu i just. L'objectiu final és aconseguir una societat descarbonitzada l’any 2050.  Aquest decret llei ja ha començat a tenir resultats. N'és prova el fet que, en dos anys, Catalunya ha passat de 9 a 1.500 MW d'energies renovables autoritzades i a punt per ser construïdes.

Ara bé, la ciutadania també té un paper clau en la transició energètica. I una de les formes que la gent té de fer avançar Catalunya en aquesta direcció és canviant el seu model d'abastiment elèctric. Una molt bona forma de fer-ho, com explica Manel Rivero, formador i dinamitzador de comunitats energètiques, és mitjançant l'autoconsum energètic col·lectiu amb plaques solars.

L'autoconsum fotovoltaic és una modalitat que permet a ciutadans i empreses generar i gestionar la mateixa energia a partir de plaques fotovoltaiques a les cobertes dels seus edificis. Catalunya, en els darrers dos anys i mig, ha passat de 12.000 a 94.000 instal·lacions d'autoconsum en servei, que ja sumen més 1.000 MW de potència.

Però, què és exactament l'autoconsum col·lectiu? Quins avantatges té instal·lar plaques solars a la teulada del teu edifici? Produir electricitat amb plaques solars és més barat que proveir-se'n mitjançant les empreses elèctriques convencionals? Per respondre aquestes i d'altres preguntes relacionades amb l'autogeneració d'electricitat mitjançant panells fotovoltaics, Rivero ha intervingut en el programa especial que ElNacional.cat ha dedicat a aquesta qüestió.

En primer lloc, Rivero ha explicat què és l'autoconsum energètic col·lectiu. “L’autoconsum col·lectiu pot ser un grup de veïns d’un bloc que es posen d’acord per instal·lar plaques solars”, ha assenyalat. Sobre aquest punt, comenta que una de les particularitats interessants de l'autoconsum energètic col·lectiu és que les plaques solars no cal que s'instal·lin a la mateixa teulada, sinó que pot cercar-se una altra que es trobi a una distància màxima de dos quilòmetres. “Un grup de gent es pot posar d’acord per produir energia per a ells, a un preu molt més econòmic que a través de la companyia elèctrica", indica Rivero. "Es pot aprofitar una teulada pública o privada”, afegeix.

 

En segon lloc, ha subratllat que també existeixen les comunitats energètiques. "Una comunitat energètica és un autoconsum compartit, però amb una entitat jurídica que ofereix més serveis als usuaris", ha afirmat. N'és un bon exemple, segons ell, la ciutat del Prat de Llobregat, que està creant una comunitat energètica de ciutat. "Una comunitat energètica pot oferir molts més serveis. Per exemple, serveis de rehabilitació, aerotèrmies, plans d’estalvi…", ha remarcat. I ha recordat que cal explotar més les teulades dels habitatges per produir energia solar perquè "tenim molta teulada exposada al sol”. “Calen acords amb gent que vulgui instal·lar plaques solars a la seva teulada”, ha subratllat.

En tercer lloc, respecte al cost econòmic d'una instal·lació solar d'autoconsum col·lectiu, ha recalcat que la inversió que cal fer per instal·lar els panells fotovoltaics no cal fer-la de cop i que, a més, un es pot beneficiar de les múltiples ajudes que l'administració dona. En aquest sentit, ha destacat que una instal·lació col·lectiva de plaques solars pot ser fins a un 60% més barata. També ha destacat que "com més energia solar i eòlica produïm, més barata serà l’electricitat". "Això s’ha d’entendre per poder tenir una visió a mitjà-llarg termini que ens permeti avançar cap a la transició energètica", ha afirmat.

Finalment, Rivero ha fet saber que ja existeix un col·lectiu, anomenat Som Comunitat Energètica, que ajuda la ciutadania amb els tràmits administratius per instal·lar plaques solars a casa.

El Govern impulsa mesures per incentivar la creació de comunitats energètiques

En aquest mateix sentit, el Govern està impulsant diferents mesures per incentivar la creació de comunitats energètiques per facilitar l'autoconsum fotovoltaic col·lectiu. Per un costat, està treballant en l'habilitació d'una plataforma que ha de servir per informar, acompanyar i promoure la creació de comunitats energètiques entre la ciutadania, les entitats i les empreses del país.

Per l'altre, ha destinat 8 milions d'euros a una línia d'ajuts destinada a facilitar el desplegament de comunitats energètiques en el marc de cooperatives de consum.

Clica aquí per saber-ne més.

El Govern impulsa les comunitats energètiques mitjançant les cooperatives de consum

El Govern, mitjançant els departaments d’Empresa i Treball i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, obrirà una línia d’ajuts de 8 milions d’euros per al desplegament de comunitats energètiques dins de cooperatives de consum, siguin de nova creació o ja existents. 

Clica aquí per saber-ne més.