Fa setmanes que apareixen imatges on es veuen a lladres fent servir cotxes sostrets per atacar botigues, en el que es coneix com a encastaments: una manera ràpida i barata d’assaltar naus i comerços per emportar-se un bon botí. Els lladres han desenvolupat tècniques ràpides per poder-se endur el cotxe en pocs minuts, per segur que siguin els vehicles. Les dades dels Mossos d’Esquadra sobre tots els robatoris de cotxes a Catalunya aquest 2021, a les quals ha tingut accés ElNacional.cat, demostren que si bé en general hi ha una lleugera baixada de robatoris de vehicles en general amb relació a l’any 2020, en turismes han pujat, si bé no s’han arribat a dades de 2019. Cada dia es roben 5 turismes a Catalunya, segons aquestes dades. Una xifra que arriba a 18 vehicles si, en aquestes dades, s’hi sumen les motocicletes, els ciclomotors, les furgonetes i els camions professionals. Les dades fredes demostren una baixada amb relació a 2019 i gairebé iguals a 2020, si bé, sí que han crescut els robatoris de turismes, un fet que preocupa als Mossos d’Esquadra.
Les dades de la policia de Catalunya diferencien les dades de robatoris segons la tipologia de vehicle: motocicletes, ciclomotors, turismes, tot terrenys, furgonetes i camions de més o menys de 3,5 tones. Els vehicles que més es roben a Catalunya són les motos, els vehicles de dues rodes de més de 49 centímetres cúbics. L’any 2021 es van robar 3.059 motos a les diferents comarques de Catalunya. Una dada semblant a 2020 -cal recordar que part de l’any hi havia dures restriccions de mobilitat per la pandèmia de coronavirus- però molt més baixa que l’any 2019: se’n van robar 3.614. També ha baixat el robatori de ciclomotors des de 2019: se n’han robat 943 l’any 2021 quan fa dos anys se n’havien sostret 1.555.
Cada 24 hores els lladres roben cinc cotxes a Catalunya
En turismes és on les dades demostren un comportament més estrany: l’any 2019 es van robar 2.386 cotxes, i si bé no s’ha arribat a aquesta xifra, l’any 2021 s’han superat els robatoris de 2020: s’han sostret 1.953 turismes. Aquestes dades posen en relleu que cada dia es roben cinc cotxes a Catalunya. I gairebé cada dos dies es roba un tot terreny també a Catalunya. Les xifres de furgonetes robades durant l’any 2021 també ha augmentat amb relació al 2020 i durant el passat any 2021 es van robar 491 vehicles d’aquest tipus.
Els camions professionals, sumant els que tenen més o menys de 3,5 tones, se n’han robat 89 durant els dotze mesos de 2021. Una xifra inferior a la de 2020 i 2019, respectivament. Sumant totes aquestes dades, a més dels cinc turismes que es roben cada dia a Catalunya, les dades també posen en relleu que es roben divuit vehicles cada dia, tot i que la majoria són motocicletes -unes 8 al dia- i ciclomotors -2,5 al dia.
Una radiografia de dades fredes
Aquestes dades són de vehicles sostrets, és a dir, turismes, motos o furgonetes que desapareixen i que o bé mai més són retornats als seus legítims propietaris o si apareixen, ja no es poden fer servir. En el cas que es robin per fer-los servir per robar, com en el mètode dels allunatges, es podria arribar a considerar un furt per ús de vehicle, que vol dir que es roba, no per robar el cotxe, sinó com a eina per cometre un segon delicte.
Els Mossos d’Esquadra no disposen d’una unitat concreta que s’encarregui d’investigar els robatoris de cotxes, com sí que tenen una unitat, per exemple, de persones desaparegudes o que lluita contra els falsificadors de moneda, i són les diverses Unitats d’Investigació de les comissaries comarcals o les unitats centrals de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) els que assumeixen aquestes investigacions centrades en el fet i no en el fenomen. No disposar d'una unitat centralitzada contra el robatori de vehicles fa que no es pugui tenir un anàlisi més detallat de què motiva els robatoris i tot queda en la radiografia de les dades fredes.