De Catalunya al món. El rom català Siete Villas 1511, de l'empresa garrotxina Spirits&Plus, ha guanyat la medalla d'or del 'The San Francisco World Spirits Competition', un dels concursos més prestigiosos del món dels licors. És una beguda de gamma alta feta amb roms envellits de la República Dominicana i Cuba, però que es mescla en barrils de roure a les Preses (la Garrotxa) durant tres anys.

El licor guardonat té 40 graus, es va posar a la venda just abans que esclatés la pandèmia i ara s'ha emportat el reconeixement de rom prèmium d'aquest concurs tan important. Una competició on participen uns 4.000 productes i on el jurat selecciona els guanyadors després d'una setmana de tastos a cegues.

Olor a fusta

Juan Alberto Álvarez, reconegut mestre del rom cubà i propietari de l'empresa Spirits&Plus, és la persona sobre la qual recau el procés de selecció creació i supervisió d'aquest licor català. Un licor que es va embotellar el març de l'any passat, però que ara acaba de guanyar el guardó, una cosa que esdevé un reconeixement a la feina feta.

Álvarez ha recordat que a la Garrotxa "hi ha molts canvis de temperatura", una condició climàtica que fa que el líquid de dins dels barrils es contragui i dilati moltes vegades. "Això afavoreix la combinació dels alcohols amb la fusta", ha dit el creador del licor a l'ACN. És per això que Álvarez ha afirmat que el jurat ha tingut en compte que el rom "fes olor de fusta", així com que tingués "un toc fosc i brillant".

Tres anys a un barril

Els barrils fets servir són de roure blanc americà que s'havien utilitzat per envellir whisky bourbon. S'ubiquen al celler de l'empresa a Preses, on una suma d'aiguardents anyencs (roms envellits durant més de deu anys en barrils del Carib) passen més de tres anys sota la supervisió d'Álvarez. El creador del licor ha garantit que tots els productes que s'utilitzen són naturals i sense sucres afegits.

El creador del Siete Villas 1511 és enginyer químic amb més de trenta anys d'experiència dirigint les destil·leries cubanes i dissenyant tota mena de roms, des del Carib fins a Europa i Àsia. El nom del producte té una clara referència als seus orígens i vol ser un reconeixement a les set primeres viles cubanes que es van fundar entre el 1511 i el 1515.

Juan Alberto Álvarez, reconegut mestre del rom cubà i propietari de l'empresa Spirits&Plus / ACN

D'aquesta manera, en una setmana Catalunya suma dos guardons internacionals pel que fa a begudes alcohòliques. Fa uns dies vam saber que la cervesa catalana Cap d'Ona, d'Argelers de la Marenda (Catalunya Nord), va guanyar el premi a millor cervesa del món.

De fet, en aquest cas també parlàvem d'una cervesa prèmium: l'ampolla de "Wood aged imperial stout" va aconseguir una puntuació de 100 sobre 100. A part, la marca catalana també va presentar 21 cerveses més i totes van aconseguir alguna medalla. "Hem fet possible catalogar Occitània i Catalunya com la primera regió del món en l'àmbit de la cervesa", va dir el fundador de la cerveseria, Grégor Engler.

 

Imatge principal: Una ampolla del rom català Siete Villas 1511 / ACN