Cinc dies després de la mort del papa Francesc, uns 200.000 fidels i les delegacions d’almenys 130 països es congregaran a Roma per a dir l’últim adeu al pontífex. El funeral començarà a les 10 del matí d’aquest dissabte amb la litúrgia exequial, presidida pel cardenal Giovanni Battista Re, des de la basílica de Sant Pere del Vaticà. La cerimònia continuarà amb el trasllat del fèretre pels carrers de Roma fins a Santa Maria Major, on les despulles de Francesc seran enterrades en una petita capella d’aquesta basílica romana.

El trencaclosques diplomàtic: un treball minuciós

Segons ha informat el portaveu vaticà, Matteo Bruni, pel Vaticà hi passaran les delegacions de 130 països i nombrosos caps d'Estat o de Govern, entre ells una desena de monarques. Tot i això, la xifra podria augmentar fins a 170 delegacions, que aniran arribant al llarg de la tarda. És per això que el treball diplomàtic serà minuciós. El protocol és clar. Les delegacions entraran a través dels murs vaticans per la Porta del Perugino, on aparcaran els cotxes per encaminar-se a la plaça de Sant Pere i entrar per un accés lateral, on seran rebuts pel prefecte de la Casa Pontifícia Leonardo Sapienza, abans que el personal del cerimonial pontifici els acompanyi al seu lloc.

Les primeres files les ocuparan els representants de les cases reials catòliques. Entre ells, els reis d'Espanya, Bèlgica, Mònaco i Luxemburg. Més enrere seuran els reis no catòlics, com els de Suècia o Anglaterra. També hi assistirà el copríncep d'Andorra i bisbe de la Seu d'Urgell, Joan Enric Vives. 

Pel que fa a l'ordenació dels llocs dels representants polítics seguirà l'ordre alfabètic del nom del país en francès, per tal d'evitar situacions conflictives. Per tant, a primera fila coincidiran els presidents d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, d'Àustria, Alexander Van der Bellen, i del Brasil, Lula da Silva. Una mica més enrere hi haurà el president dels Estats Units, Donald Trump, prop del seu homòleg francès, Emmanuel Macron, però allunyat del primer ministre d'Ucraïna, Volodímir Zelenski.

La delegació política espanyola estarà formada per la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el ministre de la Presidència i responsable de relacions amb l'Església, Félix Bolaños, en absència del president espanyol, Pedro Sánchez. També hi assistirà Alberto Núñez Feijóo, convidat com a cap de l’oposició. Un dels grans absents al funeral serà el president rus, Vladímir Putin.

Adeu multitudinari

La capella ardent del papa Francesc va estar oberta fins aquest divendres a les 7 de la tarda, moment en què va tancar les portes als fidels per a poder ultimar els preparatius del funeral. Des de dimecres al matí fins al divendres van passar unes 250.000 persones per davant de les despulles de Francesc, segons el recompte del Vaticà. Això vol dir que més de 3.300 persones per hora s’acomiadaven per última vegada del pontífex italià. Les cues aquest divendres per arribar fins al fèretre eren d’entre dues i tres hores.

Cues per a entrar a la capella ardent del papa Francesc / FOTO: EFE

Tot i la magnitud de l’esdeveniment, aquest quedarà lluny del funeral de Joan Pau II, l’abril del 2005, després de 27 anys de papat. Es calcula que quatre milions de persones van viatjar a Roma fa 20 anys, ja fos per a visitar la capella ardent o bé per a seguir el funeral. Aquell esdeveniment és considerat com la peregrinació més multitudinària del cristianisme.

D'altra banda, 149 cardenals dels 252 que componen el col·legi cardenalici ja van arribar a Roma fins aquest divendres, tot i que només 133 participaran en el conclave per a escollir el successor de Francesc, ja que la regla estableix que només els cardenals menors de 80 anys poden votar. Un conclave que es preveu que comenci el 5 de maig i que es podria allargar fins al dia 10 del mateix mes. Aquest estarà dividit entre els partidaris de mantenir el llegat de Francesc o els favorables a donar-li un gir conservador a l'Església.

Recorregut pel centre de Roma per a acomiadar al Papa

Un cop acabada la cerimònia a la basílica de Sant Pere, el seguici fúnebre sortirà del Vaticà i passarà pel centre de Roma en un vehicle, però “a pas de persona”. Segons va informar divendres l'oficina de premsa de la Santa Seu, el recorregut serà de sis quilòmetres i s'anirà aturant a alguns dels llocs més simbòlics de la capital italiana i allà on es concentri el nombre més gran de fidels. El seguici fúnebre durarà prop de mitja hora i el vehicle permetrà veure el fèretre als fidels que es congreguin als carrers. De totes maneres s'instal·laran quatre pantalles gegants de vídeo, per tal de facilitar-ne el seguiment.

La ruta seguirà parcialment el traçat de l'antiga Via Papalis, la processó que feien antigament els pontífexs després de ser designats entre Sant Pere del Vaticà i la basílica de Sant Joan del Laterà, catedral de la diòcesi de Roma. Sortirà del Vaticà per la galeria Príncep Amadeu de Savoia i travessarà el riu Tíber fins al Corso Vittorio Emmanuelle, per on arribarà a la plaça Venècia. Allà girarà a la dreta per la via dels Fòrums imperials i seguirà per la plaça del Colosseu i la Via Labicana. Girarà a l'esquerra per la Via Merulana i d'allà desembocarà a la plaça de Santa Maria Major

Santa Maria Major, l'escollida

El papa Francesc ha triat Santa Maria Major per al seu descans etern perquè, tal com havia explicat algun cop, la Verge és la seva gran devoció, especialment la Salus Populi Romani, més coneguda com La nostra Senyora de les Neus, una de les verges més estimada pels romans, protectora de la seva salut, i pel papa Francesc. 

La basílica de Santa Maria Major està situada al pujol romà del Esquilí, i és una de les quatre basíliques papals de Roma, juntament amb Sant Pere del Vaticà, Sant Joan del Laterà i Sant Pau Extramurs. Es tracta d'una església antiquíssima, els orígens de la qual es remunten al temps dels primers cristians, tot i que, amb el pas dels segles la seva aparença i estil arquitectònic, naturalment, va anar canviant.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!