Menys de dues setmanes perquè Catalunya es torni a tenyir de vermell per la diada de Sant Jordi amb els set milions de roses que es vendran a floristeries, parades, escoles o centres de treball. La majoria d'elles provenen de Colòmbia i Equador, principals productors mundials de rosa. A Catalunya cada cop es cultiven menys, i actualment només queda un productor al Maresme, en concret a Santa Susanna, que preveu comercialitzar unes 50.000 roses, i això suposa un 15% menys que l'any passat. El floricultor de Santa Susanna, Joan Pons, explica a l'ACN que el canvi climàtic i les altes temperatures hivernals no afavoreixen el cultiu, ja que sense les glaçades habituals durant els mesos de gener i febrer, la rosa veu alterat el seu creixement. Tant és així, que tal com ha detallat enguany la rosa autòctona serà de tiges més curtes i de copes més petites. "L'hivern calorós fa que la rosa avanci el seu creixement i la tija quedi més curta del que és habitual", detalla Pons. En aquest sentit, el floricultor detalla que les temperatures i la llum del sol la planta treu més aviat el capoll i atura el creixement de la tija, quedant roses menys "esveltes" del que seria desitjable.

🌹📚 Sant Jordi 2024 a Barcelona: agenda d'activitats i signatures de llibres 

Un hivernacle del Maresme amb roses per Sant Jordi / ACN

Conseqüències del canvi climàtic

Joan Pons detalla que fa només dues dècades, hi havia una vintena de gelades durant el mes de gener i febrer, i això afavoria el bon desenvolupament de la planta, que acabava "explotant a la primavera" de forma ràpida i fent una flor de major bellesa. "Aquest any hi ha hagut una gelada i només una estoneta. És molt poc", es lamenta. Així, si fa uns anys el gruix de les roses que sortien dels hivernacles tenien unes tiges de fins a 80 centímetres, enguany n'hi haurà com a molt de 70 cm i en seran ben poques, prop d'un 5%. El gruix de les roses autòctones seran d'entre 40 i 50 cm i hi haurà part de la producció que no podrà sortir a la venda perquè amb prou feines les tiges arriben als 20 cm. 

 

Amb tot, la majoria de roses que es vendran durant la jornada de Sant Jordi acabaran sent d'importació i amb mesures estàndard per poder comercialitzar-les. Segons explica Pons, un cop embossades és complicat que el consumidor final sigui capaç de veure les diferències respecte a la rosa autòctona. La catalana té una fulla més bona, però pel que fa a la poncella no s'observen massa canvis. Les roses que arriben de Colòmbia i Equador són de la varietat coneguda com a 'freedom'. D'altra banda, les del mercat holandès, han anat a la baixa per l'encariment de preus i guanya força un mercat més exòtic, com l'Africà. Tanmateix, tot i que de forma residual, també comencen a arribar roses provinents d'Etiòpia. 

Preparació de les roses de Sant Jordi / ACN

Malgrat les dificultats, i sense importar l'origen de les roses, el sector afronta la diada de Sant Jordi amb optimisme després d'anys de dificultats. La pandèmia o el Sant Jordi en cap de setmana dels darrers anys havien fet caure les vendes, especialment a les grans ciutats. Enguany, en canvi, les previsions del Mercat de Flor i Planta Ornamental és que es torni a assolir la xifra "màgica" dels set milions de roses.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!